Spring naar de content

Fascinerend: de bizarre interpretaties van Google’s kunstmatige intelligentie

Internetgigant Google doet veel onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heeft er veel baat bij dat softwaresystemen ‘zelf’ denken en maakt daar gestaag vorderingen in. En af en toe levert dat bizarre resultaten op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Momenteel doet Google onderzoek naar zogenoemde neural networks die patronen in afbeeldingen kunnen ontdekken zodat het systeem kan ‘begrijpen’ wat het is. Maar dat gaat nog lang niet altijd goed. Zo kregen deze bots van Google verschillende afbeeldingen voor hun kiezen met deze ene taak als uiteindelijk doel. En het resultaat van deze test mocht er wel wezen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De interpretaties van het systeem doen nog het meest denken aan een complexe mix van caleidoscopische vormen en kleuren, je ergste nachtmerrie, een Dalí-kunstwerk en alles wat je zag tijdens een flinke LSD-trip. Psychedelische vormen wisselen zich af met mythische bouwwerken als pagodes en torens. Sommige van de bots zijn geprogrammeerd om dieren te herkennen, waardoor ze nogal wat bizarre schepsels in de geleverde afbeeldingen bedenken.

google5
Via Google

Een horizon verandert in torens of pagodes, een boom in een gebouw. Bladeren worden gezien als diersoorten. Hoe dat eruitziet? Hieronder een greep uit de opmerkelijke hersenspinsels van de Google-machines. Hebben we hier te maken met een nieuwe kunststroming? Het zijn in ieder geval erg fraaie plaatjes. De rest van de beelden kunt u hier bekijken.

google3
Via Google
google2
Via Google
google6
Via Google
google1
Via Google