Spring naar de content

Eigenlijk zou u vanavond naar de Mohammed-cartoons moeten kijken

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar vanavond wordt Geert Wilders’ filmpje met de Mohammed-cartoons dan eindelijk uitgezonden op de publieke omroep. Om 17.55 uur, om precies te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Wilders zendt de video niet ter ere van de vrijheid van meningsuiting. Hij doet het om effectbejag. Hij wil moslims bewust beledigen. Zomaar een paar veelgehoorde opmerkingen van critici toen Wilders bekendmaakte dat hij een paar Mohammed-cartoons tijdens de zendtijd voor politieke partijen zou laten zien in plaats van in de Tweede Kamer, want daar kreeg hij de kans niet.

Het filmpje had een paar dagen geleden moeten worden uitgezonden, maar dat gebeurde niet door een ‘misverstand‘. Nu heeft de PVV de video online gezet, en het is hier te bekijken. Op YouTube is – het in Turkije geblokkeerde – filmpje meer dan 100.000 keer bekeken, op Dumpert ruim 80.000 keer. Dat is bij elkaar meer dan het gemiddelde aantal kijkers voor een aflevering in de zendtijd voor de politieke partijen. Wat dat betreft is de actie van Wilders een groot succes.

Natuurlijk is het hem te doen om zoveel mogelijk aandacht voor de Mohammed-cartoons. Maar wat is daar mis mee? “De islam kent geen humor. Wij hebben humor en zij niet. Mohammed afbeelden is een handeling van bevrijding,” zei Wilders na de terroristische aanslag in Garland, Texas.

In het filmpje zelf zegt hij: “Terreur en geweld mag nooit winnen van de vrijheid van meningsuiting. En daarom moeten we juist doen wat terroristen ons willen beletten te doen.” En: “Het is ontzettend belangrijk dat we ze laten zien. Het is de enige manier waarop terroristen het niet winnen van de vrijheid van meningsuiting.” Daar heeft hij gelijk in.

Na de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo was iedereen Charlie. En terecht. Het Westen moet nooit buigen voor terrorisme. Door de straten op te gaan lieten we in Nederland en de rest van Europa zien dat de vrijheid van meningsuiting voor ons heilig is. Dat radicale moslims ons terug willen werpen naar de Middeleeuwen betekent niet dat we hier daar ook maar een seconde aan mee moeten werken.

Niet veel mensen durven te zeggen dat ze Wilders zijn. Maar vergeet dit bekende citaat dat vaak – overigens onterecht – wordt toegeschreven aan Voltaire dan niet: “Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen.”

De vrijheid van meningsuiting is de pilaar waarop onze westerse beschaving is gebouwd. Laten we die pilaar niet stukje bij beetje afbreken met behulp van zelfcensuur, maar juist verstevigen. Hoe zeer je het verder ook oneens bent met Wilders’ politieke opvattingen. Daar gaat het nu niet om namelijk. U hoeft niet naar het filmpje met de Mohammed-cartoons te kijken vanavond – we leven in een vrij land – maar zou u niet een goed signaal afgeven als dat wel deed?