Spring naar de content

Hoe Griekenland de oorlog in Oekraïne doet vergeten

Het Griekse debacle krijgt volledig de aandacht, maar ondertussen vergeten we de oorlog in Oekraïne. Het zijn – vrij vertaald – de woorden van Alexander Hug, hoofd-waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)-missie in Oekraïne. Hug bezoekt deze dagen in Brussel een aantal Europese instanties. Aandacht krijgen hij en Oekraïne allerminst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

In gesprek met VRT-verslaggever Jan Balliauw zegt Hug dat hij een stijgend gebruik van zware wapens en mijnenvelden ziet. Ook neemt het aantal slachtoffers volgens hem toe. Er wordt nu meer gevochten op plaatsen die na het vorig jaar afgesloten bestand van Minsk rustig waren gebleven, en er worden hotspots gesignaleerd waar voorheen nooit werd gevochten. Al met al: het maakt Hug, die een paar honderd man in Oekraïne aanstuurt – de ogen van de internationale gemeenschap – in toenemende mate bezorgd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Opvallend aan het gesprek is de omgevingsschets van Balliauw. Terwijl hij met Hug heeft afgesproken in Brussel, cirkelt er een helikopter boven de twee vanwege de Europese leiders die op dat moment aankomen, elders in de stad. Het typeert misschien wel de geringe hoeveelheid aandacht die de oorlog in Oekraïne nog krijgt.

Hug zegt verder dat de strijdende partijen in Oekraïne in Minsk nog wel met elkaar praten, en de discussies aldaar goed lopen, maar dat het tijd wordt dat het ook iets voor de bevolking gaat opleveren. Helder. Na afloop zou Hug nog aan Balliauw gevraagd hebben om het leed van de mensen in Oost-Oekraïne onder de aandacht te brengen. Of de Europese leiders, met Griekenland in hun maag, daar op dit moment oren naar hebben, zal blijken.