Spring naar de content

Nooit meer De Avondetappe: Mart Smeets legt uit

Mart Smeets aan tafel met een groot, rood glas wijn en vier wijze wielermannen (of vrouwen). En dat dan elke zomeravond weer. Vrijwel iedereen, wielerliefhebber of leek, zal het iconisch beeld uit De Avondetappe kennen. Maar het Tourprogramma werd vorige zomer voor het laatst uitgezonden, en het gemis is groot. Eerder was Smeets vaag was over zijn afwezigheid en het stoppen van het populaire Tourprogramma: nooit meer. En al helemaal niet met Smeets.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Waarom De Avondetappe stopte? Bij BNR zei Smeets eerder al dat hij ‘niet helemaal gezond is, en verder ga ik daar niet op in’. En er zou een mooi programma op de rol staan. Vervolgens gaat het gesprek vooral over De Avondetappe, de doelgroep van zijn programma, terrasjes in Marseille en Colmar, en over ‘de goot’ – mensen die reageren op sociale media. Maar nu valt alles op zijn plek. Het Algemeen Dagblad sprak met Smeets.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Smeets laat weten niet boos te zijn – zoals sommigen suggereerden – over het verdwijnen van De Avondetappe. Dat hij door menigeen wordt gemist, is voor hem alleen geen reden om weer bij de NOS aan te kloppen. Smeets: “De NOS heeft gemeend het programma De Avondetappe terug te moeten trekken. Ik heb gemeend mezelf terug te moeten trekken, uit fysieke en geestelijke motieven. Dat gebeurde gelijktijdig.” En dat de NOS een ander programma op de buis wilde, vond hij onverstandig, zo laat hij nu weten. De Mart had liever iemand anders op zijn plek gezien om half elf, als leider van De Avondetappe.

“Het is met tv net als met wielrennen: renners die zijn uitgevallen tellen ook niet meer mee,” laat hij nog optekenen. En: “Ik zal niet terugkomen op mijn beslissing en de NOS ook niet”.

De boodschap is duidelijk: nooit meer Mart Smeets, en nooit meer De Avondetappe.

Onderwerpen