Spring naar de content

Documentaire: het drama van Utøya, precies vier jaar geleden

Vandaag, 22 juli, is het precies vier jaar geleden dat Anders Behring Breivik een bomaanslag pleegde in het centrum van Oslo, en vervolgens vermomd als een politie-agent 69 jongeren op het eiland Utøya om het leven bracht. Zijn motief: de Noorse regering destabiliseren. Een maand na de ramp verscheen de documentaire Terror Island, in Nederland verschenen als Het Noorse drama van Utøya.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In totaal kostte de aanslagen van Breivik 77 mensen het leven. De aanslag op het eiland Utøya was een doelbewuste. Dat weekend vond daar een zomerkamp plaats van de jongerenafdeling van de socialistische partij AEF. In de documentaire reconstrueren overlevenden van de schietpartij het weekend in 2011, dat van het ene op het andere moment veranderde in een nachtmerrie, en inmiddels kan worden beschouwd als een nationaal trauma van Noorwegen.

 

Dit jaar organiseert de Arbeiderspartij voor het eerst weer een zomerkamp op het eiland. In het gebouw dat als eerst voor Breivik werd getroffen is een herdenkingscentrum geopend, waar bezittingen van slachtoffers tentoon worden gesteld, en de restanten te zien zijn van de auto waarin Breivik zijn bom verstopte.