Spring naar de content

Laat Ajax zich eens verdiepen in die andere FCB — die uit Bazel

De lege blik van Davy Klaassen, beroofd van illusies, was aandoenlijk. “Nog even niet aan denken”, mompelde hij na de vraag wat hij vond van de Europa League. Ik zou zeggen: juist wél aan denken. Door de uitschakeling voor de (play offs van) de dure Champions League loopt Ajax tenminste weinig kans opnieuw te worden vernederd door clubs die vakantie komen vieren in de Arena.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Klaassen staat bekend als evenwichtig en daarom was zijn houding tragikomisch: kennelijk is zelfs hij na al die Ajax-jaren gaan lijden aan een verkeerd zelfbeeld. De ‘nummer tien’ heeft alle reden zich te verheugen op de uitdagingen van de Europa League — in dat toernooi heeft zijn club zelfs de kwartfinale nog niet weten te bereiken.

Davy Klaassen (l), Lasse Schone (r) en Nemanja Gudelj van Ajax na het  3-2  verlies in de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen Rapid Wien uit Oostenrijk.
Davy Klaassen (l), Lasse Schone (r) en Nemanja Gudelj van Ajax na het 3-2 verlies in de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen Rapid Wien uit Oostenrijk.

Nog steeds geen Messi
Klaassen droomde ervan te spelen tegen FC Barcelona, en in de aanloop naar de fatale ontmoeting met Rapid Wien noemde ook Frank de Boer weer Barcelona. Altijd valt bij Ajax de naam Barcelona. Jeugdspelers, trainers, begeleiders, heel De Toekomst spiegelt zich aan het positiespel en de balbehandeling van Barcelona. Nooit meer vergeet ik hoe Frank de Boer mij eens enthousiast vertelde dat Viktor Fischer over net zo’n ‘tussenstapje’ beschikte als Lionel Messi. Sindsdien denk ik als ik Fischer zie voetballen: nog steeds geen Messi.

Waarschijnlijk denkt Fischer dat zelf ook, en toeval of niet, van zijn vroegere flair is (voorlopig) niets over. Ze zouden bij Ajax een hoop aan geestelijke stabiliteit kunnen winnen als ze zich verdiepten in die andere FCB. Het Zwitserse FC Basel al jaren veel succesvoller op de Europese velden met een lagere begroting, met spelers die minder waard zijn en vanuit een competitie die nog minder voorstelt dan de eredivisie. Net als Ajax ziet FC Basel zijn beste spelers jaarlijks vertrekken en verlaagt de club zich niet tot schimmige financiële deals. Toch overleefde Basel de groepsfase van de Champions League wél en haalde deze FCB eerder wél de halve finale van de Europa League.

De droom van Ajax
Laat Ajax zich eens verdiepen in de aanpak van FC Basel, qua scouting, tactiek en zakelijke en sportieve mentaliteit. Waar Ajax van droomt — een team met jonge spelers in een raamwerk van oudere — dat voeren ze in Bazel gewoon uit. Niet met allemaal tieners, zoals Ajax, maar met onder anderen oud-FC Twentespits Marc Janko (32) is Basel wederom op weg naar de Champions League. In de play-offs zal Maccabi Tel Aviv geen probleem hoeven te zijn.

In Bazel zou een Ajaxdelegatie op veel bescheidenheid stuiten, op eenvoud en frisse arbeidszin. Het zou een leerzaam tripje kunnen worden.