Spring naar de content

Close read: de quatsch-redenering van Mark Rutte

Mark Rutte moest gisteren in het debat met de Tweede Kamer over een derde steunpakket aan Griekenland ter waarde van in ieder geval 86 miljard euro diep door het stof. Waar Diederik Samsom in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 continu ‘het eerlijke verhaal’ vertelde en geen ‘breekpunten’ had (“Griekenland kan meer geld nodig hebben”, zei hij bij het RTL-debat in Carré) koos de premier een andere koers. Niet alleen de hypotheekrente stond ‘als een huis’ bij de VVD er zou ook ‘geen cent’ meer naar de Grieken gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De letterlijke tekst van Rutte destijds, nadat hij in het RTL-debat wordt geconfronteerd met de uitspraak ‘Even voor de duidelijkheid: geen cent meer naar Griekenland’:

“Zo is dat. (-) Als Griekenland belt, dan is dat voor een groot derde steunpakket en daar ben ik tegen”.

Direct na de overeenkomst van het derde steunpakket met Griekenland, een maand geleden, gaf Rutte al aan dat hij deze belofte niet kon waarmaken, toch bleef hij gisteren beweren dat hij niks fout had gedaan.

Rutte: “Ik kan de Nederlander recht in de ogen kijken. Ja, het is niet gelukt die belofte, dankzij specifieke omstandigheden, en daar wil ik zo nader op ingaan, om die gestand te doen. En dat is wel onderdeel van het politieke werk.”

Om even later over die context te expliceren:

“De context in 2012 was er een, waarin er op geen enkele manier een verwachting was van een nieuw steunpakket. Als hij (Pechtold – red.) aan mij vraagt ‘Kun je die belofte nakomen?’ heb ik het antwoord gegeven: het blijkt dat het wel degelijk mogelijk is zoveel schade aan te richten aan een land, wat de Griekse regering heeft gedaan, dat zo’n steunpakket wél weer nodig is.”

Rutte redeneert dat ‘de situatie’ nu anders is dan in 2012, dat de premier dit niet had (kunnen) voorzien dat er een derde steunpakket nodig zou zijn. Volgens Rutte was het in 2012 zo’n derde steunpakket nicht im frage, het was simpelweg niet aan de orde omdat niets erop wees dat Griekenland opnieuw in de problemen zou komen. Aldus kon hij in het RTL-debat met zekerheid stellen dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan in de toekomst.

Maar de uitspraak tijdens het RTL-debat biedt totaal geen ruimte voor zo’n interpretatie. Rutte sprak daar namelijk niet over hoe de vooruitzichten van Griekenland er op dat moment uitzagen, maar speculeerde juist op de toekomst waarin een derde steunpakket mogelijk wél nodig zou zijn. En daarop is zijn antwoord volmondig ‘nee’.

Wie geschoren wordt moet stilzitten. In plaats van deze totale quatsch-redenering waarmee de premier zijn geloofwaardigheid te grabbel gooit, had hij zijn fout beter kunnen toegeven.