Cultuuragenda: Zeebonken & Strandgasten, Jazzfestival Delft & SAIL 2015

Nick Muller 20 aug 2015 Cultuur

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Deze week: de tentoonstelling Zeebonken en Strandgasten in De Mesdag Collectie in Den Haag, het jazzfestival in de binnenstad van Delft en honderden adembenemende schepen meren deze week aan in Amsterdam, waar het vijfjaarlijkse SAIL Amsterdam wordt georganiseerd.

Zeebonken & Strandgasten
Dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat zeeschilder en kunstverzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831 – 1915) overleed. Als schilder is hij vooral bekend van het honderdtwintig meter lange vergezicht over het oude strand en strandleven van Scheveningen, en dat te zien is in Panorama Mesdag. Ook was hij, samen met zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, een bekende kunstverzamelaar. In zijn huis in Den Haag hing een omvangrijke collectie kunst van schilderijen (van bijvoorbeeld Anton Mauve, Jean-Baptiste Camille Corot en jeugdvriend Jozef Israëls), tekeningen en Japanse sierkunst. Om het Mesdagjaar 2015 gestalte te geven vroeg De Mesdag Collectie dertien kunstenaars hun werk, dat net als de schilderijen van Mesdag geïnspireerd is door het strand en de zee, tentoon te stellen. Het resultaat: stoere zeebonken, een ode aan de mossel en jutterskunst.
De tentoonstelling ‘Zeebonken & Strandgasten’ is tot en met 1 november 2015 te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag. Meer informatie vindt u hier.

Bernhard Lang - Adria (2014)
Bernhard Lang – Adria (2014)

Jazz Festival Delft
In de historische binnenstad van Delft vindt dit weekend het Jazz Festival Delft plaats. Onder meer in de Oude Jan, op de Beestenmarkt en het Doelenplein spelen tal van artiesten. De organisatie van het festival omschrijft het programma als volgt:
“Een eerbetoon aan de voetsporen van de jazz, maar met beide benen in het heden en een blik naar de toekomst.” Met optredens van onder meer Benjamin Herman ft. Daniel von Piekartz, Emilio Parrilla Acoustic Band en Leeways. De toegang is gratis.
Jazz Festival Delft. 21, 22 en 23 augustus 2015 in de binnenstad van Delft. Meer informatie, waaronder het programma en de locaties, vindt u hier.

SAIL 2015
Hijs de zeilen en ga naar Amsterdam. Daar vindt van 19 tot en met 23 augustus 2015 het vijfjaarlijkse SAIL Amsterdam plaats. Honderden historische schepen en andere vaartuigen meren aan in de wateren van onze hoofdstad. En dat niet alleen: de IJhaven is vijf dagen lang het decor van diverse activiteiten: muziek, cultuur en nautisch spektakel. Zo is er onder meer muziek van Kensington, Miss Montreal en Pirates of the Caribbean in Concert, staan er tal van straatorkesten en shantykoren in het hevengebied en is zaterdagavond ‘De avond van het zeemanslied.’
SAIL Amsterdam is tot en met 23 augustus gratis te bezoeken in de IJhaven in Amsterdam. Het complete programma van dit evenement vindt u hier.

CMxy0qlUsAEVn1t

Reageer op artikel:
Cultuuragenda: Zeebonken & Strandgasten, Jazzfestival Delft & SAIL 2015
Sluiten