Spring naar de content

Danny Blind en de ongemakkelijke witte kruk

Nog twee weken, en dan speelt het Nederlandse elftal de cruciale interlands tegen IJsland en Turkije. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Danny Blind en zijn assistenten Marco van Basten en Ruud van Nistelrooy moet Oranje een plek op het EK veiligstellen. Donderdag werd het trio officieel gepresenteerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

“We hebben gekozen om het wat informeler en gezelliger te doen,” zegt persvoorlichter Bas Tiggeler tijdens zijn welkomstwoord. De presentatie van de nieuwe bondscoach en zijn staf vindt niet plaats in een stoffige, donkere zaal, maar in het friswitte Breakers Beach House aan het Noordwijker strand. Boven de hoofden van de journalisten draaien trendy ventilatoren.

Directeur Bert van Oostveen legt uit waarom de KNVB Blind als opvolger van Guus Hiddink heeft gekozen: “Hij is iemand die je de taak toevertrouwt, hij kent de tegenstanders en heeft een goed beeld van het voetballandschap in binnen- en buitenland. Iedereen die met hem heeft gewerkt, is enthousiast.” Daarna nemen de bondscoach en zijn assistenten plaats op hoge witte krukken.

Er wordt gerefereerd aan het enige interlanddoelpunt dat Blind in zijn 42 wedstrijden voor Oranje maakte: “Á la Beb Bakhuys, kijk maar na,” zegt de bondscoach serieus. “Het was gewoon een slechte voorzet,” lacht Van Basten, die de voorzet gaf tegen Griekenland in 1991. Het geeft direct aan hoe de verhoudingen zijn. Het gezicht van Blind staat nagenoeg de hele tijd strak, terwijl zijn assistent ontspannen oogt. Van Nistelrooy zit er op zijn beurt weer wat ongemakkelijk naast, zoekend naar zijn rol.

En dan is er nog die kruk, waarop het onmogelijk is goed voor de dag te komen. Blinds rug is gebogen, met zijn handen is hij continu op zoek naar de juiste vouw. Een kritische vraag: Blind heeft niet echt ervaring als coach op het hoogste niveau én werkte samen met Hiddink, waarom zou juist hij de problemen nu op kunnen lossen? De armen gaan over elkaar. “Ik heb inderdaad slechts een jaar ervaring als hoofdcoach bij Ajax, maar vele jaren als assistent. Ik heb het gevoel dat ik deze klus kan klaren, anders had ik het niet gedaan,” luidt het onbeduidende antwoord.

Een lange vraag aan Van Nistelrooy, die blij is dat ook hij aan het woord komt. Blind heeft tijd voor een slokje water. Hij draait zijn kruk en reikt naar het glas midden op het tafeltje achter hem. Het lukt nét. Bij het terugzetten laat hij de beverage napkin voor wat het is en schuift het glas op het randje van de tafel. Volgende vraag: wat als hij het EK niet haalt? Daar heeft Blind welgeteld een uur over nagedacht toen hij zijn contract tekende, voor nu bekijkt hij het wedstrijd voor wedstrijd.

En met welke spelers gaat de bondscoach werken? De Jong misschien? “We weten wat we aan Nigel hebben en voor welke wedstrijden hij bruikbaar is.” Wanneer kan Strootman weer meedoen? “Ik heb Kevin regelmatig gesproken, en hij is er voorlopig nog niet bij.” Is Blind de nieuwe linksback? “Blind kan daar inderdaad spelen, al doet Blind het de laatste twee wedstrijden bij Manchester United ook goed als centrale verdediger. Ik ben er wel uit, maar moet dat nog bespreken met de staf.” Het is duidelijk dat Blind niet de schijn wil wekken dat hij die andere Blind voortrekt.

Na ruim een half uur beëindigt Tiggeler de persconferentie en verlost Blind daarmee van de kruk, nog voor alle formaliteiten zijn afgerond, staat de coach er al naast. Het is hopen dat hij zich op het veld gelukkiger voelt.

wittekrukkenHP