Spring naar de content

De dag na Zwarte Maandag: Europese beurzen veren weer op

De Amsterdamse aandelenbeurs begint dinsdag naar verwachting met winst. Ook de andere effectenmarkten in Europa lijken weer wat op te veren na de zware koersval op maandag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“De markten lijken wat op te krabbelen na de forse correctie op maandag. De schrik zat er goed in, maar de koersdalingen lijken toch wat overdreven te zijn en de angst ebt weer wat weg. De Amerikaanse openingsindicatoren wijzen ook op een herstel voor Wall Street,” aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. De marktkenner is wel wat voorzichtig geworden over China, waar de beurzen opnieuw omlaag gaan. In Europa en de Verenigde Staten gaat het volgens Versteeg echter niet zo slecht.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het cijfer komt overeen met een eerdere raming en de gemiddelde verwachting van economen.

DSM
Aan het bedrijvenfront kondigde DSM aan in de komende twee jaar 900 tot 1100 te schrappen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Het speciaalchemiebedrijf neemt daarvoor een last van 150 tot 175 miljoen euro. De reorganisatie zal een besparing opleveren van 125 tot 150 miljoen euro.

Stamcelbank Esperite en biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma brachten de resultaten naar buiten. Beide bedrijven leden in het afgelopen halfjaar een nettoverlies. Ook Van Lanschot kwam met cijfers. De bank boekte in de eerste zes maanden een nettowinst van 34 miljoen euro en ligt op koers om de langetermijndoelen te halen.

Verre Oosten
Batenburg Techniek maakte maandag na de slotbel de cijfers bekend. Het installatiebedrijf heeft in de eerste helft van dit jaar een lagere omzet en winst behaald vanwege de moeizame marktomstandigheden.

In het Verre Oosten gingen de aandelenbeurzen in China dinsdag opnieuw stevig onderuit. Andere beurzen in de regio toonden een gemengd beeld na de diepe val van maandag. De Chinese Shanghai Composite zakte tussentijds 6,7 procent, na de koersval van 8,5 procent een dag eerder. De Nikkei in Tokio eindigde 4 procent in de min. De All Ordinaries in Sydney toonde herstel en won 2,7 procent.

Euro
De effectenbeurzen in New York en Europa sloten maandag met dieprode cijfers door de bezorgdheid over de afkoelende Chinese economie. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3,6 procent lager op 15.871,28 punten. De bredere S&P 500 stond 3,9 procent in de min op 1893,21 punten en de technologiebeurs Nasdaq leverde 3,8 procent in tot 4526,25 punten.

De AEX-index in Amsterdam zag de winst vanaf het begin van dit jaar volledig verdampen en sloot 5,2 procent lager op 419,68 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen zakte 5,3 procent tot 618,84 punten. In de rest van Europa was het beeld niet anders. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich toonden verliezen tot 6 procent. Er werd maandag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,1566 dollar waard, tegen 1,1594 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De olieprijzen stegen weer wat na de koersdalingen in de afgelopen dagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 38,63 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,6 procent tot 42,95 dollar per vat.