Spring naar de content

Dit rauwe Amsterdamse drama moet Nederland een Oscar bezorgen

The Paradise Suite is de Nederlandse inzending voor de Academy Awards, de Amerikaanse filmprijzen die in februari weer zullen worden uitgereikt in Los Angeles. Een selectiecommissie verkoos de film uit 28 aanmeldingen. Joost van Ginkel schreef en regisseerde The Paradise Suite, hij brak in 2008 door met de kortfilm Zand en ontving in 2011 een Gouden Kalf (de Publieksprijs) voor de speelfilm 170 Hz, over de liefde tussen twee dove tieners in Amsterdam. Zijn nieuwste productie speelt zich wederom af in onze hoofdstad, waar een zestal personen al dan niet vrijwillig verzeild raakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het drama, door het NFF omschreven als rauw-poëtisch, vertelt het verhaal van Zweedse, Afrikaanse, Bulgaarse, Bosnische en Servische personages die zijn neergestreken in Amsterdam. Een donkere kant van Amsterdam. Het internationale ensemble wordt vertolkt door onder anderen Issaka Sawadogo (The Invader), Anjela Nedyalkova (Avé), Magnus Krepper (The Bridge), Sigrid ten Napel (Prins), Raymond Thiry (Bloed, Zweet & Tranen) en Dragan Bakema (Brownian Movement).

De eerste beelden lijken een mozaïekvertelling te beloven als Babel uit 2006, met Brad Pitt en Cate Blanchett, en Crash uit 2004, met Sandra Bullock en Don Cheadle.

Welke 27 titels aan de eer voorbij zijn gegaan is onduidelijk, de selectieprocedure is ieder jaar weer in mist gehuld. Het is veilig om uit te gaan dat gelauwerde producties als Bloed, Zweet & Tranen en Michiel de Ruyter eveneens in de running waren.

The Paradise Suite gaat op 26 september in première tijdens het Nederlands Film Festival. Op 14 januari zal de Amerikaanse Academy bekendmaken of Nederland op de lijst van genomineerden verschijnt. De uitreiking van de 87e Academy Awards vindt traditiegetrouw plaats op 28 februari.