Spring naar de content

Zo gek zijn de ‘foute en stomme’ uitspraken van Rottenberg niet

PvdA-coryfee Felix Rottenberg heeft Diederik Samsom afgeserveerd als ‘bedrijfsleider’ van het kabinet en heeft alvast Lodewijk Asscher als diens opvolger benoemt. Wie Rottenberg van DWDD kent, snapt dat je dergelijke teksten kunt verwachten van de oud-voorzitter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Des te grappiger dus dat partijvoorzitter Spekman – die Rottenberg aanstelde om de lijst bij de nieuwe verkiezingen samen te stellen – afgelopen weekend in de Volkskrant stelde dat hij niet van het moddergooien is. “Ik ben nooit een openbare messentrekker geweest. Ik heb me ongelofelijk geërgerd aan de wijze waarop PvdA’ers Job Cohen lieten vallen. Snoeihard. Die cultuur in de partij staat me tegen, we slaan erin door.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het linkse profiel dat de PvdA moet herwinnen kon volgens de partijvoorzitter bovendien prima worden gedaan door Samsom.

Enfin, dat het een zootje ongeregeld is bij de PvdA is al langer bekend. Wat ook niet mag verbazen is dat Samsom partijleider-af is na de volgende verkiezingen. Er zijn naar verwachting nauwelijks Kamerzetels over en hoewel Spekman er anders over denkt kleeft aan Samsom het imago van Samsom dit bezuinigingskabinet als een plakplaatje: misschien is hij ooit nog weg te laseren, maar de huid is definitief beschadigd.

Zo gek is die uitspraak van Rottenberg feitelijk niet, de vraag is vooral: waarom en public? Waarom zo bikkelhard? En: waarom nu?

Samsom heeft het kabinetsbeleid persoonlijk uitonderhandeld met de VVD en presenteerde het met Mark Rutte als een verliefd stelletje. Iedereen vond het een goede beslissing dat de partijleider in de Kamer bleef, zodat er tenminste nog wat profiel overbleef: zonder Samsom was de fractie volledig machteloos tegen het kabinet, was de gedachte. De harde bezuinigingen van de afgelopen paar jaar waren voor het PvdA-profiel logischerwijs niet bevorderlijk, maar wel noodzakelijk. Natuurlijk, Samsom zou wat scherper en kritischer kunnen zijn. Maar van de andere kant: in tegenstelling tot VVD-fractievoorzitter Zijlstra is Samsom ook de partijleider die brandjes binnen de coalitie moet sussen, in plaats van ze aan te wakkeren. En daar waren er de afgelopen jaren nogal wat van.

Kort en goed: het is zeer begrijpelijk dat het einde verhaal is voor Diederik Samsom wanneer er over anderhalf jaar nieuwe verkiezingen zijn. Samsom neemt de last op zich en de PvdA kan met een frisse start verder gaan (het is overigens zeer de vraag of Asscher wél een frisse wind is: als Samsom al bedrijfsleider is, dan is vice-premier Asscher de CEO van het verkeerde profiel). Waarom geen chique afgang via de zijdeur? De berg rotte appelen in de PvdA-mand raakt nooit op, lijkt het wel.

Instant update: Spekman vindt de uitspraken van Rottenberg fout en stom. Dan weet u dat.