Spring naar de content

Typisch PvdA: partijprominenten rollebollend over straat

Er wordt weer flink gezaagd aan de stoelpoten van Diederik Samsom. Zoveel zelfs dat je je kunt afvragen of het langzamerhand niet een circusact aan het worden is, met Samsom balancerend op een eenpotige stoel. Maar bij de PvdA zijn ze wel wat gewend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

In een uitgebreid interview met Vrij Nederland haalde PvdA-prominent Felix Rottenberg deze week snoeihard uit naar partijleider Samsom. Samsom is “de bedrijfsleider van het kabinet”. Zijn kritiek is fors: “Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat ís niet zo!”

Rottenberg is wel gecharmeerd van vicepremier Lodewijk Asscher. Die “heeft het in zich” om de PvdA weer een links profiel te geven en de partij te leiden. De sneer naar Samsom is nog het pijnlijkst: “Hij is een ecologisch bewogen man die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van duurzaamheid in een volgend kabinet.” Auw.

Berg rotte appels
Deze kritiek uitte Rottenberg niet als zomaar een PvdA-lid, maar als de man die door partijvoorzitter Hans Spekman is aangewezen om de kandidatenlijst voor de volgende landelijke verkiezingen samen te stellen. Rottenberg drinkt al een tijdje koffie met Kamerleden en kandidaten voor de nieuwe lijst. Geruzie is onvermijdelijk, want Rottenberg neemt geen blad voor de mond en hij wil radicale vernieuwing van de lijst. Over ruzie gesproken: Spekman vindt de kritiek van Rottenberg weer “stom en fout“. Zo blijven ze maar doorgaan bij de PvdA.

Zoals Edwin van Sas hier gisteren schreef: de berg rotte appels in de PvdA-mand lijkt nooit op te raken. Het beeld dat PvdA’ers steeds weer de media opzoeken om elkaar een mes in de rug te steken is wel degelijk ergens op gebaseerd. Die openbare ruzies zie je bij andere partijen veel minder of zelfs helemaal niet. Daar blijft veel meer binnenskamers. Bij de PvdA niet.

Omgangsvormen
‘Goed voor de mensheid, slecht voor de mensen.’ Het is niet voor niets een bekende samenvatting van de omgangsvormen bij de sociaal-democraten, zoals De Telegraaf vanochtend stelt in een analyse. Denk maar aan hoe de vorige PvdA-leider is afgeserveerd. Job Cohen kwam ten val door een uitgelekt kritisch mailtje van toenmalig Kamerlid Frans Timmermans en een interview met toenmalig partijvoorzitter Lilianne Ploumen waarin ze Cohen “te weinig zichtbaar” noemde.

Of denk aan die andere uitgelekte mail uit 2009. Toen viel toenmalig Kamerlid Samsom zijn fractievoorzitter Mariëtte Hamer aan. De staat van de partij was volgens hem ‘deplorabel’. Hij had de strijd om het fractievoorzitterschap verloren van Hamer en dat moest er blijkbaar even uit. De lijst met typische PvdA-incidenten waarbij openlijk kritiek wordt geuit op elkaar is schier eindeloos.

Intussen staat de PvdA op negen zetels in de meest recente peiling van Maurice de Hond. Bij het PvdA hebben ze kennelijk nog steeds niet de harde les geleerd die het CDA wél heeft geleerd na openlijke ruzie over de partijkoers rond het eerste kabinet-Rutte: intern gedoe en geruzie levert geen enkele kiezersgunst op. Integendeel. Het CDA klimt nu weer omhoog; er is ook geen ruzie meer over de koers.

Bij de PvdA gaan ze echter voorlopig nog wel even rollebollend over straat.