Spring naar de content

Binnenkijken: een eigenzinnig hotel in een voormalige ambtswoning

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een eigenwijs hotel in een zeventiende-eeuws grachtenpand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

De Gouden Eeuw in Amsterdam. Mensen werden rijker, de stad werd drukker en Amsterdam bloeide op. De grachtengordel werd gevormd en de eerste dandy’s werden gesignaleerd. Er werd besloten dat de burgemeester voortaan mocht wonen in het mooie, statige pand aan de net afgegraven Herengracht. Zou hij hebben kunnen vermoeden dat er ruim vier eeuwen later op de plek van zijn woning een nieuw, eigenzinnig hotel wordt neergezet?

Hoxton_AMS_1_2260 (1)
De lobby van het hotel met vintage meubels en rechts de trap naar de up top bar

Details
Denk het ook niet. Sinds deze zomer heeft het oorspronkelijk Engelse The Hoxton officieel haar deuren geopend in Amsterdam. Het hotel met 111 kamers tussen de Singel en de Herengracht zit in vijf grachtenpanden vol met wat interieurontwerpers ‘authentieke details’ noemen.

Hoxton_AMS_4_3799
De eerste bewoner van het pand uit de 17e eeuw was de burgemeester van Amsterdam. In het hotel zijn de oorspronkelijke details hersteld

Leering ende vermaeck
In de lobby is restaurant Lotti’s gevestigd. U vindt er verder een iets rustigere up top bar, een heuse bibliotheek met boeken van Joost van de Vondel en een photobooth; ter leering ende vermaeck dus.

Hoxton_AMS_2_3340
De bibliotheek in de rustige bar boven met veel oude klassiekers

 

De Shoebox kamer
De Shoebox kamer

Eigenzinnig
Aan de kant van de Herengracht zijn de kamers in groentinten, aan de kant van de Singel juist weer met veel blauw. De kamers zijn in vijf soorten verdeeld van shoebox tot cosy en van roomy tot concept room in stijl van de 17e eeuw. De kamers zijn luxe ingericht met een regendouche of bad, hebben uitzicht op de gracht en beschikken over een koelkast met water en melk. Want tja, Engelse theetradities zijn heilig. Minibar-benodigdheden zijn overigens beneden in de lobby te koop tegen een normale prijs. Nog meer eigenzinnigheid: in elke hotelkamer is een breakfast bag te vinden. Dit tasje hangt u aan de deur voordat u gaat slapen, de ochtend erna is het gevuld met een goed ontbijt. Ontbijten a la carte kan natuurlijk ook gewoon.

Hoxton_AMS_1_2275
De Roomy kamer. Een luxe kamer met uitzicht op de Singel

Hyperlokaal
De mensen van Nicemakers tekenden voor het interieur, eerder waren zij onder andere verantwoordelijk voor de hippe slabar SLA. De sfeer van het hotel is simplistisch, industrieel, huiselijk en een ook beetje rommelig. “Ons hotel is hyperlokaal”, vertelt Amber Selby Brown, “alles komt uit de buurt. De meeste meubels en accessoires zijn vintage en hebben we gevonden op de plaatselijke rommelmarkt. De bedden zijn natuurlijk helemaal nieuw en slapen heerlijk. De kunst aan de muren is van regionale kunstenaars en we werken samen met lokale partners zoals een galerie, een nagelstudio of yogaschool. Het hotel is niet alleen voor gasten, de lobby is voor iedereen toegankelijk. Je zult ons nooit horen vragen ‘wat komt u hier doen?’. We willen niet exclusief overkomen, juist inclusief.”

IMG_5885
De vintage boeken en klokjes zijn veilig voor gasten met kleptomane trekjes, de kussens niet.

Kleptomane trekjes
De boeken her en der en vele klokjes als accessoire versterken het huiselijke slash rommelige karakter. Vallen ze niet ten prooi bij gasten met kleptomane trekjes? “Nee, we zijn nog geen klok of boekje kwijt. Kussens daarentegen wel, maar die zijn ook wel heel erg zacht.”

 

Grote foto’s: Alan Jensen.