Spring naar de content

Binnenkijken: het huis van een interieurontwerpster

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het nieuwbouwherenhuis van een interieurontwerpster.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Is het huis van een architect per definitie een bijzonder ontwerp? Wonen schoonmaaksters zelf ook schoon? En is het interieur van een ontwerper éxtra mooi? Dat laatste lijkt zeker waar te zijn. Ontmoet Femke Dekker, niet te verwarren met de olympisch roeister. Dekker woont met haar drie kinderen en man in een nieuwbouw herenhuis aan het water. Sinds 2011 werkt ze als interieurontwerpster en in 2013 opende ze haar eigen woonwinkel Femkeido. Hoewel ze de Hotelschool afmaakte en diverse HR-functies had, was ze altijd bezig met het huis. “Ik wist niet dat ik er m’n beroep van kon maken, maar kreeg snel opdrachten en het begon goed te lopen.”

femke portret
Dekker in het woongedeelte van haar huis. De bank is van Hay, een aantal kussens is ook van het Deense merk, de rest van Donna Wilson. Linksachter lampen van Secto Design.

Losgaan
Dekker kon los gaan op haar eigen huis. Het is licht, ruim en ingericht met zowel design als rommelmarkt. De begane grond bestaat uit een zitje bij het raam, een grote L-vormige keuken, een lange eettafel, het woongedeelte met uitzicht op de haven en een werk- en speelgedeelte. “Je hoeft niet altijd een tafel tegen de muur aan te zetten, je kan er best een werkhoekje van maken. Ik probeer vaak slimme oplossingen voor ruimtes te bedenken.”

Ze werkt graag met de Deense merken Hay en Muuto. Dutch design kom je ook tegen: de grote gebreide poef is van Christien Meindertsma en de bijzettafeltjes van Moooi. Boven de grote eettafel hangen de bekende lampen van Secto Design.

femke kunst
Kunst van Joseph Klibansky aan een muur met bomen-behang van Cole & Son. Op de grond rechts nog net een deel te zien van een werk Tinus Teder.
femke rockin chair
De Rocking Chair van Eames staat voorin de woning.

De kunst aan de muur komt van Joseph Klibansky en Tinus Teder. Het behang, ook bijna een kunstwerkje te noemen, is van Cole & Son. Je moet maar durven: behang met bomenprint haaks op een muur met palmbladeren. “Het groene behang was een idee van mijn man. Ik dacht dat het misschien wat te heftig was, maar het staat hartstikke leuk.”

Cactussen
Trends voor komend seizoen zijn hardere kleuren: donkerblauw en roestrood in plaats van pasteltinten. Ook zie je meer goud in plaats van koper. Momenteel is de trend op woongebied cactussen, het liefst zo veel mogelijk en bij voorkeur in een stolp. Bordjes aan de muur doen het ook nog goed. Volgens Dekker blijven de grafische prints ook wel hip de komende tijd. Wat kan echt niet meer? “Ik vind de zware, teakhouten meubelen niet meer van deze tijd. En dan bedoel ik alles van teakhout: de eettafel, de salontafel, de stoelen en dan ook nog een houten vloer. Zo’n tafel kan best, maar zet er dan slanke stoeltjes bij.”

femke cactus
Cactussen zijn erg hip. Deze exemplaren van Dekker staan op de piano.
femke bordjes
Bordjes aan de muur, variërend van Donna Wilson tot rommelmarkt.

Klanten die haar inhuren vragen haar soms letterlijk haar huis te kopiëren, maar zo werkt het niet. “Ik praat met de klanten en probeer de persoonlijke stijl te achterhalen.” Het stijlgeheim in het eigen huis van Dekker bestaat eigenlijk niet. “Ik doe maar wat, denk niet na, ik doe het op gevoel.”

Laagdrempeliger
Hoe zou het komen dat steeds meer mensen oog hebben voor hun interieur? “Ik denk dat het komt door de crisis, mensen blijven vaker thuis om te cocoonen. Ook is het laagdrempeliger geworden om een interieur ontwerper in te huren.”