Spring naar de content

Zien: zo veranderde uw woonplaats de afgelopen 200 jaar

Het aloude gezegde luidt: niets is zo veranderlijk als het weer, maar er is ook weinig zo veranderlijk als Nederland. Wie bijvoorbeeld een jaar of tien niet in Rotterdam is geweest, staat er versteld van hoezeer de stad (met een nieuwe markthal, een nieuw centraal station en wat al niet meer) is veranderd. En eigenlijk geldt dat voor elke plaats in Nederland: ons land is constant in beweging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het aangezicht van een stad kan – zoals hierboven beschreven – in tien jaar heel erg veranderen. Kun je nagaan hoezeer een stad over een periode van tweehonderd jaar van gedaante verandert. Via de website Topotijdreis kunt op reis door de tijd in uw eigen woon- of geboorteplaats. (En natuurlijk in andere dorpen en steden.)

Het Kadaster heeft ter ere van het tweehonderd jarig bestaan van het Topografisch Kadaster verschillende gedetailleerde kaarten van Nederland online gezet, waardoor u de evolutie van elke willekeurige plaats in Nederland over een periode van tweehonderd jaar kunt volgen.

Een mooi voorbeeld is Rotterdam. In 1815 was Rotterdam niet veel groter dan 140 hectare – een overbevolkte stad tussen de grenzen van de Coolsingel, de Goudsesingel en de Nieuwe Maas. In 1872 werd de Nieuwe Waterweg gerealiseerd, waardoor de haven van Rotterdam een van de grootste havens ter wereld werd. Verschillende omliggende gemeenten, zoals u op de kaarten hieronder kunt zien, werden bij Rotterdam ingelijfd en tal van nieuwe wijken werden uit de grond gestampt. Na de oorlog begon Rotterdam met de wederopbouw – en weer werd de stad groter. Anno 2015 vormt het gebied rond de Maas als het ware een supergemeente met miljoenen inwoners, met Rotterdam als kern.

Benieuwd hoe uw woonplaats er twee eeuwen geleden uit heeft gezien? Kijk hier.

R1

R2

R3

R4

R5