Spring naar de content

Video: stromend water op Mars

Zijn deze lijnen op het Marsoppervlak gevormd door stromend brak water? Wetenschappers debatteren er al een tijdje over, maar nieuwe, meer gedetailleerde beelden lijken het nu te bevestigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Wetenschappers van het Amerikaanse Georgia Institute of Technology analyseerden hoge-resolutiebeelden die gemaakt werden door de Mars Reconnaissance Orbiter, een ruimtesonde die het oppervlak van Mars gedetailleerd in kaart brengt. Ze waren vooral geïnteresseerd in opvallende lijnen die tijdens warmere seizoenen op bepaalde hellingen verschijnen en tijdens koelere periodes terug verdwijnen.

Eerder hadden wetenschappers al gesuggereerd dat die lijnen door stromend water worden gevormd, maar echt bewijs ontbrak nog. De nieuwe beelden en metingen met de spectrometer aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter tonen volgens de onderzoekers nu aan dat de temperaturen waarbij de lijnen komen en gaan suggereren dat er vloeibaar water bij hun vorming is betrokken. Het water is er als ijs aanwezig, maar tijdens de warmere periodes op Mars benadert de temperatuur het vriespunt. Het hoge zoutgehalte in het ijs kan het vriespunt van het water doen verlagen waardoor het gaat stromen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Geoscience.