Spring naar de content

Echt populair wordt de nieuwe iPhone zo niet onder linkshandigen

Volgende week vrijdag ligt de nieuwste iPhone (6S) in ons land in de winkels. Vermoedelijk zullen er dan weer flinke rijen staan bij de winkels van Apple, wat moet zorgen voor taferelen zoals we die kennen uit de Verenigde Staten. Ondanks de hype rondom deze smartphone, wordt de opwinding voor een bepaalde groep een beetje ingedamd. Linkshandigen ondervinden namelijk problemen met iPhone 6.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Het merendeel van de mensen op aarde is rechtshandig. Circa 1 op de 10 mensen is linkshandig, en van de nieuwe iPhone zijn inmiddels al meer dan 13 miljoen exemplaren verkocht, wat – ervan uitgegaan dat iedere linkshandige de iPhone met links vasthoudt – betekent dat ruim een miljoen mensen tegen een aantal problemen aanloopt bij het gebruik van de iPhone 6 en iPhone 6S. Vooral het nieuwe besturingssysteem iOS9 leidt tot problemen voor linkshandigen.

“De iPhone is eigenlijk nooit ontworpen voor linkshandigen,” zegt Kaitlyn Jakola, redacteur van de Amerikaanse website Mic. Daar doken ze eens diep in de materie nadat klachten hun weg naar de redactie vonden. Volgens Jokala ligt het probleem ook vooral bij iOS9. “Hiervoor leek het of iOS voor iedereen ontworpen was. Nu lijkt het specifiek voor rechtshandig gebruik te zijn.”

Vooral swipen is lastig geworden. Bij de vorige versie van het besturingssysteem konden apps nog uitgezet worden door naar boven te swipen, bij iOS9 moet helemaal naar rechts geswipet worden. Op Twitter uiten linkshandigen hun onvrede.

Maar het regent niet alleen klachten uit linkse hoek. Toen Apple de iPhone 6 onthulde, bleek al gauw dat een aantal telefoons snel kromgebogen kon worden al dan niet vanuit de broekzak – de #bendgate was geboren. En ook de nieuwe telefoon kent nu al een hoop problemen. Zo wordt er flink geklaagd over errors met de fotoflitser en raakt het toestel heel snel oververhitDe oorzaak is niet bekend, maar mogelijk komt het doordat er een nogal snelle processor in zit.

Daarnaast zijn er problemen met het kompas, de gyroscoop en de draadloze internetverbinding. Apple erkende eerder al dat er een aantal bugs in besturingssysteem iOS9 zit. Zo gaan telefoons bij sommige gebruikers spontaan op slot, en microfoons werken vaak niet. Dit kan eenvoudig verholpen worden door het systeem geforceerd te herstarten, maar gebruiksvriendelijk is het allemaal niet.

Apple heeft een speciale gids samengesteld waarin in ieder geval de problemen met het draadloos internet te verhelpen zijn.

Onderwerpen