Spring naar de content

Facebook, heb ik al borsten?

Tot voor kort was Courtney Demone voor de buitenwereld ‘gewoon’ een man. Een man met armhaar, zoals het hoort. Zonder handtasje. Een man die ’s zomers lekker in z’n blote bast rondloopt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Maar toen Demone aan haar omgeving vertelde dat ze voortaan als vrouw door het leven gaat, merkte ze dat men anders op haar ging reageren. Dat haar armhaar wel wat aan de lange kant was, meldde een vriend. Dat ze, als ze echt vrouw wilde zijn, maar beter een handtas kon gaan gebruiken. Of ze nu nog wel met een ontbloot bovenlijf in de tuin kon liggen, vroeg een huisgenoot.

Met name dat laatste gaf stof tot nadenken. Het privilege om en public comfortabel topless te zijn, was voorgoed weg nu mensen haar ook daadwerkelijk als vrouw gingen zien, merkte de 24-jarige. Bij iemands transformatie van man naar vrouw, transformeert blijkbaar ook de perceptie van de mensen om diegene heen.

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Hoewel er van volle borsten voorlopig nog geen sprake is en Demone vooral veel last heeft van extreem gevoelige tepels vanwege de hormoonkuur die ze volgt, houdt de vraag vanaf wanneer ze ‘de boel’ dient te gaan bedekken haar volop bezig. Wanneer vindt de samenleving het niet meer oké als ik met een bloot bovenlijf rondloop? vraagt ze zich af in haar blog op mashable.com.

De enigen die daar volgens Demone echt antwoord op kunnen geven zijn sociale media als Facebook en Instagram. Een man die in slechts z’n zwembroek gehuld met een biertje op het terras zit, kan daarvan gerust een foto op zijn profiel plaatsen. Besluit een vrouw om hetzelfde te doen, dan wordt de afbeelding gecensureerd. Dergelijke platforms bepalen dus blijkbaar hoe wij door de buitenwereld zouden moeten worden gezien.

De komende maanden zal Demone regelmatig foto’s van haar lichaam – topless – op Facebook en Instagram (@courtdemone) plaatsen met de hashtag #DoIHaveBoobsNow. Zodra haar uploads niet meer door de keuring heenkomen, weet ze dat haar borsten ‘af’ zijn.

Met deze actie hoopt ze een einde te maken aan de veranderende maatschappelijke perceptie ten opzichte van haar en haar lichaam. Overigens pleit ze ook voor vrijheid van andere transgenders of personen die op welke manier dan ook ‘anders’ zijn (daarvoor roept ze de hashtag #FreeAllBodies in het leven.) ‘Onze lichamen en onze verhalen zijn uniek en geweldig. Laten we ze vieren en hen bevrijden van ongewilde seksualisering en schaamte!’