Spring naar de content

Danny Blind: uitschakeling Oranje is een geluk bij een ongeluk

Danny Blind is een geluk bij een ongeluk. Onze bondscoach komt altijd terug. Als een rubber balletje. Hoe groot de mislukking ook is, Danny Blind overleeft hem wel. Biedt dat enige hoop voor de kwalificatie-interlands tegen Kazachstan zaterdagavond en Tsjechië dinsdag? Nee, geen enkele. Blind is, in tegenstelling tot zijn voorganger Guus Hiddink, geen ontsnappingsartiest. Dat geluk bij een ongeluk zat er al vroeg in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Als hij voor zijn Havo-examen zakt, mag Danny Blind (16) – dan al eerste elftalspeler bij Racing Club Souburg (RCS) – van zijn vader niet naar VVV Venlo, waar Jan Reker hem een jeugdcontract heef aangeboden. Achteraf was dat niet zo’n hele slechte ontwikkeling want via Sparta (waar hij samenspeelde met Louis van Gaal en Gerard van der Lem) was de stap naar de top, naar een club als Ajax, vermoedelijk een stuk makkelijker dan via VVV. Voorzichtige conclusie: als Danny Blind de eerste keer niet voor zijn middelbare school was gezakt, was hij nooit in Amsterdam terecht gekomen, waar hij onder Van Gaal en Van der Lem (en Sir Bobby Haarms) de Champions League won. Een geluk bij een ongeluk. Het lijkt een beetje op ‘ieder nadeel hep z’n voordeel’, het aloude Cruijff-adagium.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
2015-10-09 15:50:37 ASTANA - Bondscoach Danny Blind van het Nederlands elftal tijdens de persconferentie voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan. ANP KOEN VAN WEEL
De bondscoach tijdens de persconferentie voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan.

Aaneenschakeling van fortuinlijkheden
En zo zijn er veel meer voorbeelden. Danny Blind die met drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter z’n kiezen op een auto met pech onderweg knalt? De baby op de achterbank blijft ongedeerd. Huilend stond Blind naderhand voor de rechter, de taakstraf die hij kreeg opgelegd was aan de milde kant, maar het persoonlijk leed bleek opnieuw te overzien. Een geluk bij een ongeluk. De gemiste Europa Cupfinale omdat Frank Rijkaard een dag eerder met het volle gewicht op z’n knie was gevallen tijdens een rugby-spelletje op het strand? Ajax won toch. En zo gaat het maar door. Zijn leven is een aaneenschakeling van fortuinlijkheden, even los van de kwaliteiten die hij als voetballer bezat. Want vergeet niet, Danny Blind was één van de mees succesvolle voetballers die Nederland heeft gekend, zo niet dé meest succesvolle.

2015-10-06 12:57:28 KATWIJK - Bondscoach Danny Blind (R) en Marco van Basten tijdens de training van het Nederlands elftal bij Quick Boys. Oranje bereidt zich voor op de cruciale EK-kwalificatieduels met Kazachstan (10 oktober) en Tsjechie (13 oktober). ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Danny Blind en Marco van Basten tijdens de training van het Nederlands elftal bij Quick Boys als voorbereiding op de duels tegen Kazachstan en Tsjechië

Na zijn actieve carrière gingen echter alle remmen los en was er opeens geen peil meer op te trekken. Directeur spelersbeleid, jeugdtrainer, technisch directeur, hoofdjeugdopleiding, assistent-trainer, directeur voetbalzaken: Blind was het allemaal in betrekkelijk korte tijd.

“Geen logische lijn”
De laatste keer dat ik Danny Blind uitgebreid sprak was in het Amsterdamse café De Kat in de Wijngaert, wat genoeg zegt over onze onderlinge band. “Of ze je nou technisch directeur, directeur spelersbeleid of technisch manager noemen, dat valt allemaal onder de zelfde noemer,” zei Blind bij die gelegenheid. “Voordat ik in dienst trad bij de KNVB ben ik trainer, hoofd jeugdopleiding en technisch manager geweest, bij Ajax en bij Sparta. Punt. Zo kan je het ook zeggen. Meer is er niet. En nu sta ik weer op het veld. In mijn carrière valt geen logische lijn te ontdekken. Ik heb altijd gezegd: wat vind ik leuk? En welke clubs staan mij aan. Daar zit wel een duidelijke lijn in. Sparta en Ajax, heel helder allemaal.”

Stom
Ook nu weer: als trainer heeft Blind werkelijk helemaal niks bewezen, maar toch werd hij aangesteld als bondscoach. En als Oranje zich niet kwalificeert, is het de schuld van KNVB-voorzitter Bert van Oostveen en de te vroeg opgebrande Guus Hiddink. Niet van Danny Blind. Want hoe konden ze, na het succesvol verlopen WK onder Louis van Gaal, zo stom zijn om Ronald Koman over het hoofd te zien? Voor Danny Blind zal de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK in Frankrijk wel weer als een geluk bij een ongeluk komen. Volgende week wordt hij, kort na het ontslag van José Mourinho, aangesteld als de nieuwe manager van Chelsea.

2015-10-09 16:14:28 ASTANA - Spelers van het Nederlands elftal tijdens de training in de Astana Arena ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan. ANP KOEN VAN WEEL
Spelers van het Nederlands elftal tijdens de training in de Astana Arena ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan

Ieder nadeel hep z’n voordeel. Noem het zoals je wil. Ik hou het op een geluk bij een ongeluk. Al sluit ik nog steeds niet uit dat Oranje zich ‘gewoon’ plaatst voor het EK in Frankrijk. Want ook dat is Danny Blind! Geen ontsnappingskunstenaar zoals Hiddink, maar wel een overlever.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: voetbal.