Spring naar de content

Klungelige opstanden en de Pegidaïsering van Utrecht

Het is de week van de klungelige opstanden. In Parijs scheurde een woedende menigte twee Air France-topmannen de hemden van het lijf en in het Drentse dorpje Oranje groeide actievoerder Hilda ‘dikke BMW’ van der Heide uit tot het symbool van de machteloze provinciemens. Krijsend lag de ongekroonde koningin van de slapstick daar op straat, als een omgevallen kever met haar beentjes spartelend in de lucht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Pas de vierde keer dat ik het filmpje voorbij zag komen, won mijn empathisch vermogen het van haar triomfantelijke blik als ze voorover geleund, met twee handen op de motorkap, de auto van staatssecretaris en slechtnieuwsbrenger Dijkhoff tegen probeert te houden. De zeventien keer erna voelde ik bovenal medelijden. Dat een aantal van de overige 139 dorpsbewoners met hun enorme witte mobiele slaapverblijven anderen de toegang tot een bed ontzegden, vond ik vooral illustratief voor de hele vluchtelingencrisis.

In wereldstad Amsterdam, waar men giert van het lachen om types als Hilda, liep vrijdag overigens een groepje olijkerds met rolkoffers rond om een vuist te maken tegen het toerisme in de binnenstad. Zo dragen we allemaal ons eigen kruis.

Schoolreisje
In mijn stadsie Utrecht zal zondag door Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung der Abendlandes) gedemonstreerd worden tegen – nomen est omen – de islamisering van Europa. Een mens hoeft zich niet enorm in de extreemrechtse groepering verdiept te hebben om gehoord te hebben van de rellen in Frankfurt en Wuppertal eerder dit jaar, of dat oprichter Lutz Bachmann aftrad nadat er een foto opdook waarop hij als der Führer poseert. Een al te gezellig imago hebben ze niet, deze van oorsprong Duitse anti-islamisten wier gedachtegoed voorzichtig uitwaaiert over de rest van Europa.

Reden genoeg om even een kijkje te nemen op de Facebook-pagina van het evenement, dat van start zal gaan op het Vredenburg. De website Prettig Parkeren wordt aangeraden en de aanstaande demonstranten wisselen allerhande reistips uit. ‘Denk aan de NS groepskorting!’ of ‘Hier kunt U Carpool aanbieden.’ Ook deelt de organisatie een achttal regels, zoals verboden om alcohol te drinken, geen rotzooi achterlaten op de demonstratieplek en respectvol met elkaar omgaan. Wie niet beter weet gaat uit van een gemoedelijk schoolreisje door het historische centrum van de stad.

MacBooks en boodschappentrolleys
Met een beetje geluk werpen de demonstranten, met in hun knuistjes een pakje Wicky geklemd, een blik op de twee groenverlichte minaretten van de Ulu Moskee die vanaf de Lange Viestraat gezien boven Lombok uit torenen. Daar kunnen ze eventueel terecht in de speciale gebedsruimte voor andersgelovigen. Of misschien eten ze een plakje cake bij Gys op de Amsterdamsestraatweg, waar gehoofddoekte vrouwen met boodschappentrolleys hun muntthee met honing drinken naast hippe twintigers met MacBooks en biologische broodjes gegrilde tempeh.

Als de groep ’s avonds met rode konen en een klein verrassingscadeautje weer extreemrechtsomkeert heeft gemaakt, kijkt Herman Berkien tevreden naar benee vanaf de Dom. Dan ziet hij het oude gragie, het Vreeburg en Wijk C. Ja, dan springt z’n hartsie open. Want der is geen mooier plehekie…

…als Utereg z’n stad.