Spring naar de content

Ajax is zelfs voor wereldburger Hans Wijers te ingewikkeld. Raar maar waar

Ik had willen openen met: ‘Hans Wijers, leeft die nog?’ Maar ik weet inmiddels beter. Hij leeft. Moet wel. De Telegraaf was mij voor en meldde dat Wijers op het punt stond te vertrekken bij Ajax. De president-commissaris haalt dus gewoon adem en hij acht zich kennelijk niet in staat de slangen in de kuil van Amsterdam-Zuidoost te ontvlechten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Wat waarschijnlijk alles zegt over de slangen. Die Wijers is namelijk geen sufferd. In de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders staat hij op nummer één. Ergens wel grappig. Ex-minister van Economische Zaken, ex-bestuursvoorzitter van multinational Akzo Nobel, ex-senior vicepresident van de Nederlandse vestiging van het adviesbureau Boston Consulting Group, doctor in de economie, voorzitter van allerlei jury’s, vermogend, contactrijk vanwege hoge posten bij Heineken, Shell en HAL. Maar niet in staat om voor een beetje orde te zorgen in de NV Ajax, waar hij sinds de zomer van 2012 op de troon zit. Terwijl die naamloze vennootschap met een begroting van amper zeventig miljoen euro een bakje pinda’s is vergeleken bij de eerdere miljardenkwesties in Wijers’ loopbaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
2014-12-14 12:49:43 AMSTERDAM - (VLNR) Bondscoach Guus Hiddink en directieleden Marc Overmars, Hans Wijers en Edwin van der Sar van Ajax op de tribune tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht. ANP OLAF KRAAK
Bondscoach Guus Hiddink en directieleden Marc Overmars, Hans Wijers en Edwin van der Sar (VLNR) van Ajax op de tribune

Technisch hart
Nog gekker wordt het als je bedenkt dat zijn voornaamste kunstje het reilen en zeilen van bedrijven is. Het fundament onder zijn carrière was zijn vakkennis als  organisatieadviseur. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, maakte Wijers geen einde aan het ratjetoe van commissies en adviesraden dat Ajax al jaren teistert. Zelfs het door goeroe Johan Cruijff bedachte ‘technisch hart’ liet hij in tact. Dat laatste is nog het meest typerend. Dit technisch hart loopt dwars door de hiërarchie van de club en dwarsboomt wat iedere organisatieadviseur gezond verstand zou noemen. Het eerste waar organisatieadviseurs voor willen zorgen is helderheid omtrent wie verantwoording verschuldigd is aan wie. En juist daarmee ging het de laatste jaren bergafwaarts.

De baas
Ik heb wel eens een aandeelhoudersvergadering bij Ajax meegemaakt en zag president-commissaris Wijers schitteren. Handig en sluw leidde hij de bijeenkomst tot een goed einde. Op vragen als wie nu eigenlijk de baas was bij Ajax, het technisch hart van Wim Jonk, Dennis Bergkamp en de andere Cruijffianen, of de oude structuur van directie en commissarissen, zei hij (uiteraard): de laatste.

2013-01-31 16:05:07 AMSTERDAM - Leden van de raad van commissarissen (vlnr) Dolf Collee, Ernst Ligthart, Hans Wijers en financieel directeur Jeroen Slop tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Ajax op sportpark de Toekomst. ANP KOEN VAN WEEL
Leden van de raad van commissarissen (vlnr) Dolf Collee, Ernst Ligthart, Hans Wijers en financieel directeur Jeroen Slop tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Ajax

Dat hebben we gemerkt. Het technisch hart kwam met zichzelf overhoop te liggen en Wijers stond toe dat de schimmige Tscheu la Ling namens Cruijff de boel nog wat onoverzichtelijker maakte als adviseur. De club is een janboel en de hoogst verantwoordelijke stapt op. Voor de 64-jarige wereldburger Hans Wijers is Ajax te ingewikkeld. Te groot, zullen ze in Amsterdam wel zeggen.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.