Spring naar de content

Top-tien: op deze vluchthavens wilt u de nacht niét doorbrengen

Je overstap gemist of helemaal gestrand op een vliegveld? Dan kun je beter niet op de vliegvelden van Port Harcourt of Jeddah stranden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Een sprintje kan soms het verschil maken tussen een comfortabele vlucht en een verschrikkelijke nacht in een stinkende ruimte op een niet eens semi-lekker zittende stoel. Reizigers op het vliegveld van het Nigeriaanse Port Harcourt, het slechtste slaapvliegveld ter wereld, zullen graag een extra tandje bijzetten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De beste en slechte vliegvelden voor een overnachting ter wereld worden geselecteerd door The Guide to Sleepling in Airportseen website waar bezoekers kunnen hun reiservaringen delen en vliegvelden kunnen taxeren.

Over Port Harcourt valt te lezen: ‘Ongeïnteresseerde medewerkers, corruptie, een gebrek aan zitplaatsen en het feit dat de aankomsthal zich in een tent bevond, droeg niet bij aan het comfortgevoel.’ Het goede nieuws was dat sommige delen van de terminal in vergelijking met vorige jaren gerenoveerd waren. Er waren eindelijk ramen aangebracht, wat het doorbrengen van de nacht iets aangenamer maakte.

De reiswebsite verzamelt ieder jaar reisreviews over de slaapomstandigheden op vliegvelden met de speciale aandacht voor elementen als comfort, slaapgemak, hygiëne en reizigersservice. De beelden van gebroken reizigers na een slapeloze nacht na een sneeuwstorm of pilotenstaking dreven de onderzoekers er toe dit op het eerste oog kleine probleem aan te pakken. Over 2015 hebben 26.297 reizigers hun – vaak gruwelijke – ervaringen gedeeld. “Dit vliegveld is een van Dantes versies van de hel. Je enige bezigheid is wachten, wachten, wachten,” klaagt een reiziger over de internationale luchthaven van de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, nummer vier op de lijst.

Het vliegveld in Beauvais, Noord-Frankrijk.
Het vliegveld in Beauvais, Noord-Frankrijk.

Nederland
Opvallend genoeg is er ook ruimte voor een Europees vliegveld op de shortlist. Het Parijse Beauvais-Tille is vergeleken met de ‘concurrentie’ een flinke upgrade. Maar het feit dat het zich bevindt in een omgebouwde loods met ‘tijdelijke’ voorzieningen die er al tien jaar staan, draagt toch bij aan deze klassering.

En onze nationale luchthaven Schiphol dan? Die noteert een keurige zesde plaats in Europa en een twintigste plek wereldwijd. Op de lijst van meest slaapvriendelijke luchthavens dan, want The Guide to Sleepling in Airports vraagt de respondenten ook naar de goede ervaringen.

Uiteindelijk weten we één ding zeker na het lezen van het onderzoek. We hopen nooit in Port Harcourt, waar tot overmaat van ramp in 2005 een vliegtuig neerstortte, onze vlucht te missen.

Passagiers op het Sheremetyevo International Airport in Moskou slapen terwijl binnen verwoed wordt gezocht naar klokkenluider Edward Snowden. (2013)
Passagiers op het Sheremetyevo International Airport in Moskou.

De toptien van slechtste vliegvelden om te overnachten:

  1. Port Harcourt International Airport (Nigeria)
  1. King Abdulaziz International Airport (Jeddah, Saoedi-Arabië)
  1. Tribhuvan International Airport (Kathmandu, Nepal)
  1. Tashkent International Airport (Oezbekistan)
  1. Simon Bolivar International Airport (Caracas, Venezuela)
  1. Toussaint Louverture International Airport (Port-au-Prince, Haïti)
  1. Hamid Karzai International Airport (Kabul, Afghanistan)
  1. Tan Son Nhat International Airport (Ho Chi Minh Stad, Vietnam)
  1. Benazir Bhutto International Airport (Islamabad, Pakistan)
  1. Beauvais-Tille International Airport (Parijs)

Onderwerpen