Spring naar de content

Zo werd het illegale Popcorn Time razendsnel populair

Het illegale alternatief op Netflix, wordt het ook wel genoemd: Popcorn Time. De gratis streamingdienst waar films en series te kijken zijn. Popcorn Time groeit wereldwijd, maar de vraag is hoe lang dat nog duurt, nu internationale waakhonden de service aan banden proberen te leggen. In Denemarken kregen honderden gebruikers al een brief op de mat, en dinsdag stelde Stichting BREIN dat ook Nederlandse gebruikers zich zorgen moeten gaan maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Popcorn Time is een open-source platform, en maakt gebruik van het zogenoemde bittorrent-protocol, waarbij de gebruiker de film zowel downloadt als uploadt terwijl de video wordt afgespeeld. Wie normaal gesproken een film downloadt via het reguliere torrentcircuit, moet eerst wachten totdat de hele film binnen is. Dat hoeft bij Popcorn Time dus niet.

De eerste versie werd enkele jaren geleden gemaakt door Argentijnse ontwikkelaars. Ze wilden daarmee ageren tegen de entertainmentindustrie en geloofden dat die industrie het illegaal downloaden aan zichzelf te danken had. In 2014 werd de service offline gehaald, onder druk van die industrie. De makers besloten de code vervolgens open source te maken, zodat iedereen er mee aan de haal kon gaan. Er zijn veel verschillende versies van de dienst geweest, waarvan meerdere ook weer offline gehaald zijn.

schermafbeelding

Sindskort is er een nieuwe webversie van de videodienst, BrowserPopcorn.xyz. Zo hoeft de gebruiker het programma niet te installeren op zijn laptop, en vindt alles plaats onder de balk van zijn internetbrowser. De browserversie is gemaakt door de 15-jarige Servische programmeur Milan Kragujevic.

“Ik woon in een land waar er bijna geen wet voor auteursrecht is en het maakt me ook niet uit,” schreef hij drie dagen geleden nog op technologiewebsite Product Hunt. “Ik zal de website blijven verplaatsen, de domeinen veranderen en ook de providers. Ik hoef er niets mee te verdienen. Ik wil het gewoon doen, omdat ik geloof dat piraterij uiteindelijk zal leiden tot het barsten van de streamingbubbel en dat de filmstudio’s het dan zullen beseffen.”

In Nederland haalde Stichting BREIN, die opkomt voor de auteursrechthebbende, overigens eerder het vergelijkbare programma Nacho Time, dat ook alleen als browserversie werkte, offline.

Popcorn Time is vooral in Nederland heel populair; wij staan in de topdrie van landen waar Popcorn Time het meest actief is. De Verenigde Staten blijven het populairst. Daar hebben ruim 1,4 miljoen mensen het programma in gebruik, maar met 1,3 miljoen aansluitingen staat Nederland op een goede tweede plaats. Brazilië maakt de topdrie compleet met 700.000 aansluitingen.

Ruim 100.000 Nederlanders gebruiken de dienst dagelijks, constateerde Android Planet. Ongeveer 600.000 mensen maken er regelmatig gebruik van. Vorig jaar was het programma op zo’n 1,3 miljoen Nederlandse apparaten geïnstalleerd. Per dag zouden daar ongeveer 15.000 gebruikers bij komen. En de browserversie is nog niet bij die cijfers inbegrepen.

Het aantal zoekopdrachten voor Popcorn Time, Netflix en Videoland in zoekmachine Google. (Getallen geven het aantal zoekopdrachten aan ten opzichte van het hoogste punt in de grafiek.)
Het aantal zoekopdrachten voor Popcorn Time, Netflix en Videoland in zoekmachine Google. (Getallen geven het aantal zoekopdrachten aan ten opzichte van het hoogste punt in de grafiek.) Bron: Google Trends

 

Popcorn Time draagt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Netflix, geen auteursrechten af. Dat maakt de dienst illegaal. Er wordt gewerkt met torrents, en dat betekent automatisch dat er uit illegale bron gedownload wordt. Kijkers maken gebruik van elkaars verbinding, en uploaden daarmee automatisch de bestanden en stellen ze iemand anders weer in staat te downloaden. Op die manier is iedereen onderdeel van de verspreiding (van auteursrechtelijk beschermd materiaal), en dat is strafbaar.

“Popcorn Time bestaat om één reden: het stelen van auteursrechtelijk beschermd materiaal,” zo meldt de website Torrentfreak. Gebruikers weten ook dat ze het copyright schenden, want de website geeft een melding dat de dienst illegaal is. Toch is dat bij velen niet bekend. Daarnaast mag men ook in Nederland mag niet illegaal downloaden en uploaden. In 2014 trad een downloadverbod in ons land in werking. Uploaden mocht al niet, downloaden werd tot het verbod gedoogd. Popcorn Time is daarmee op twee manieren illegaal. Officieel is het gebruik van de dienst dan ook verboden in Nederland.

In veel Europese landen zijn al boetes uitgedeeld voor het gebruik van diensten zoals Popcorn Time. Zo kregen gebruikers in Denemarken die de film And So It Goes bekeken een brief op de mat met een boete van 2.200 Deense kronen, zo’n 300 euro. Ook in Duitsland zijn de eerste boetes al uitgedeeld. In de Verenigde Staten zijn elf gebruikers al aangeklaagd door de makers van de film The Cobbler en ook in Groot-Brittannië moesten providers de toegang tot de dienst al blokkeren.

popcorntime961

In Nederland zijn tot nu toe nog geen boetes uitgedeeld, maar ook Nederlandse gebruikers kunnen zich zorgen gaan maken. Tim Kuik van Stichting Brein gaf bij BNR aan dat het hem niet zal verbazen als een Nederlander op korte termijn ook een boete krijgt, alhoewel de organisatie niet zelf achter individuele gebruikers aan zal gaan.

“Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen. Zij kunnen zelf een schadeclaim gaan inbrengen. Ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren,” aldus Kuik tegenover BNR. Filmdistributeur Dutch Filmworks meldt wel van plan te zijn achter individuele gebruikers aan te gaan.

Popcorn Time beschikt inmiddels wel over een ingebouwde VPN, afkorting van Virtueel Privaat Netwerk. Gebruikers kunnen dat zelf instellen. Daarmee kan een soort van eigen netwerk ingesteld worden, waarbij het IP-adres verhuld kan worden. Daardoor blijft de privacy van de gebruiker gewaarborgd. Al maakt die dekmantel het kijken naar Popcorn Time natuurlijk niet minder illegaal.