Spring naar de content

Drie tekenen dat de dames van Den Bosch gewoon weer landskampioen worden

De wereld is rond, iedereen gaat een keer dood en de hockeysters van Den Bosch worden dit seizoen weer landskampioen. Zomaar een paar zekerheden in het leven. Al zal Den Bosch die laatste vooralsnog ontkennen. Want makkelijk is het natuurlijk nooit. Maar zestien keer in de afgelopen achttien jaar was het al raak. En ook dit seizoen zijn er alweer wat tekenen dat het wel goed zit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marieke ten Katen

1) Nog geen eerste, maar dat hoeft ook niet
De hockeysters van Den Bosch staan – nu ongeveer een derde van het seizoen er op zit – derde met achttien punten, vier punten achterstand op zowel Laren als Amsterdam. Maar dat is nog steeds een plek die goed is voor het spelen van de play-offs om het landskampioenschap. Die play-offs, sinds het seizoen 1992/93 ingevoerd, gaan tussen de eerste vier teams. Het zou niet het eerste jaar zijn dat de ploeg niet als eerste eindigt en toch in de play-offs het landkampioenschap weet binnen te halen. Vijf van de zestien titels in de afgelopen achttien jaar behaalde Den Bosch op deze manier. Bovendien spelen Laren en Amsterdam dit weekend tegen elkaar en dus kan Den Bosch op een van de twee nog inlopen als ze zelf weten te winnen van HDM.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
2015-05-16 11:49:31 DEN BOSCH - Hockeyster Maartje Paumen brengt voor Den Bosch de stand op 1-0 tijdens de tweede finalewedstrijd tussen de vrouwen van Den Bosch en SCHC. Links ploeggenoot Ireen van den Assem van HC Den Bosch. ANP KOEN SUYK
Maartje Paumen brengt voor Den Bosch de stand op 1-0 tijdens de tweede finalewedstrijd tussen de vrouwen van Den Bosch en SCHC. Links ploeggenoot Ireen van den Assem van HC Den Bosch.

2) Genoeg talentvolle jeugd
Geen Ireen van den Assem en geen Vera Vorstenbosch. Bij Den Bosch ontbrak afgelopen weekend een aantal ervaren speelsters. En hoe vul je die gaten op? Juist, met talentvolle jeugd. En die hebben ze genoeg bij Den Bosch. In de wedstrijd tegen Bloemendaal maakten de 14-jarige Rosa Fernig en de 17-jarige Mikky Kiemeney hun debuut. Vooral de verdediging leunde op de jonkies met naast Fernig Yibbi Jansen (15), Pien Sanders (17) en keeper Josine Koning (20). “Een gemiddelde van 16,5 jaar!”zo schreef routinier Maartje Paumen op haar website. Paumen was erg te spreken over de jonge ‘waardige vervangsters’ en dacht zelfs hardop: “Misschien was ik dus wel degene die de gemiddelde leeftijd omhoog haalde in plaats van andersom 🙂 Hun ontwikkeling belooft wat voor de toekomst van Den Bosch.” De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 10-0.

3) Maartje ‘het meisje van de strafcorner’ Paumen
Maar ook Paumen zelf is natuurlijk ook een teken voor het naderende landskampioenschap. Onlangs maakte ze haar 319de doelpunt in de hoofdklasse en daarmee werd ze topscorer aller tijden. Haar eerste goal herinnert ze zich nog goed, op zestienjarige leeftijd met haar club Oranje Zwart tegen, jawel, Den Bosch. De club waar ze nu zo belangrijk voor is. Dat eerste doelpunt noemt ze overigens een ‘lucky goal’, ze weet niet meer “precies of ie zo bedoeld was”. Nu, zo’n veertien jaar later, zijn haar doelpunten over het algemeen verre van lucky. Paumen scoorde afgelopen weekend acht van de tien goals, allemaal uit de strafcorner. De doelpunten van Paumen:

Ze behoort met haar dertig jaar dan wel tot de oudere speelsters van het team, maar één ding heeft ze in ieder geval met de jonkies gemeen, schrijft ze op haar website: “Ze willen altijd beter worden. En dat wil ik gelukkig ook nog steeds.” Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen.

Alle competitiewedstrijden zijn zondag om 12.45 uur.