Spring naar de content

Eredivisie: flitsend Ajax, een rake misser en Fryslân Foppe

Een stortvloed aan doelpunten op de zaterdagavond, een bizar eigen doelpunt van Sven van Beek en de naam van Foppe de Haan wordt nog dikker in de Friese geschiedenisboeken geschreven. Een overzicht van de elfde speelronde in de eredivisie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Revanche in Amsterdam
Voor Ajax was het zaterdagavond zaak de nare smaak van het late bekerverlies tegen aartsrivaal Feyenoord weg te spoelen. Daar slaagde de Amsterdammers met vlag en wimpel in. Vanaf de eerste minuut werd Roda JC terug gedrukt en de koploper scoorde er lustig op los. Viktor Fischer, Arkadiusz Milik en Davy Klaassen namen allen twee doelpunten. Het was allemaal tot groot plezier van de kritische supporters in de ArenA die naast een overwinning ook weer eens een overtuigend optreden van de koploper zagen.

Spektakel op de Vijverberg
Ook PSV leek op een overtuigende overwinning af te stevenen, toen zij na ruim een half uur een 0-3 voorsprong koesterden op bezoek bij De Graafschap. De rode lantaarndrager rechte echter de rug en maakte er een heus spektakelstuk van in Doetinchem. De thuisploeg kwam terug tot 3-3, waarna PSV toch weer uitliep naar 3-6. Het duel tussen de nummer drie en achttien van de ranglijst had alles wat je van wedstrijd mag verwachten: een broedertwist (Robin versus Davy Pröpper), een scheldende supporter en een legendarische scrimmage.

Rake misser Van Beek
Vier dagen na de overwinning op de ene rivaal, speelde Feyenoord zondag opnieuw een beladen wedstrijd. Het team van coach Giovanni van Bronckhorst ging op bezoek bij ADO Den Haag. De thuisploeg - die dit seizoen pas een keer eerder won - speelde goed tegen de Rotterdammers, die al hun kruid verschoten leken te hebben tegen Ajax. Opnieuw speelde een eigen doelpunt een belangrijke rol bij Feyenoord. Het was Sven van Beek die met een wel heel opmerkelijke misser voor de enige treffer van de wedstrijd zorgde. Ajax staat daarmee weer alleen op kop in de eredivisie. Volgende week keer staan de concurrenten tegenover elkaar in De Kuip.

Legendarische Foppe
Het was nog niet overtuigend, de optredens van sc Heerenveen tijdens de eerste wedstrijden van Foppe de Haan, maar sinds zondag kan de toch al legendarische trainer niet meer stuk in het Abe Lenstra Stadion. De ploeg van de interim-trainer won de Friese derby tegen buurman SC Cambuur, misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar, met 2-0. Dankzij de zege neemt sc Heerenveen ook voorzichtig afstand van de laatste plaatsen. Fryslân Foppe!

Uitslagen elfde speelronde
Heracles Almelo - Willem II 2-1
FC Groningen - PEC Zwolle 2-0
Ajax - Roda JC 6-0
Excelsior - Vitesse 0-3
De Graafschap - PSV 3-6
ADO Den Haag - Feyenoord 1-0
FC Utrecht - FC Twente 4-2
sc Heerenveen - SC Cambuur 2-0
AZ - NEC 2-4