Spring naar de content

Nooit meer á la Beb Bakhuys? De onzekere toekomst van de kopbal

De toekomst van de kopbal staat op de tocht. De spelvaardigheid – waarmee Robin van Persie ons land vorig jaar nog het mooiste sportmoment van het jaar bezorgde – zou de hersenen te veel schade berokkenen. Nieuwe betutteling, of een goede zaak?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De Amerikaanse voetbalbond US Soccer heeft vergaande plannen het koppen te verbieden. De profvoetballers in de Major League Soccer zijn vooralsnog veilig. Het verbod is in eerste instantie alleen van kracht bij de pupillen. Dit nadat een – oh America – bezorgde moeder uit Californië de FIFA en US Soccer voor de rechter daagde.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het verbaal leest als een Duitse krimi. “Blessures zijn een ongelukkige eigenschap van voetbal, maar bepaalde blessures zijn te vermijden, en vooral met betrekking tot hoofdblessures doen de voetbalinstanties te weinig om het aantal hoofdblessures te vermijden.” De FIFA nam niet de moeite te reageren, maar US Soccer neemt de rechtszaak uiterst serieus en lijkt het koppen bij de jongste jeugd een halt toe te willen roepen. Wat als de Amerikaanse betutteling naar Europa overslaat en ons de kopbal afneemt?

Britse heroïek 
Het zou namelijk de bodem wegslaan onder onder meer het voetbal in de lagere Engelse divisies. Vooral in de League One en League Two (derde en vierde profniveau in Engeland) zijn nog altijd het terrein van bonenstaken van verdedigers die heroïsche luchtduels uitvechten met beren van aanvallers. Al dat moois – wanneer u van cult houdt – verdwijnt wanneer net voetballende knulletjes het ambacht van de kopbal niet gedoceerd wordt.

Toch zijn ook aan de andere kant van het Kanaal de gevaren van hoofdletsel in het voetbal een heet hangijzer. Denk aan de verontwaardiging in Engeland nadat Tottenham-doelman Hugo Lloris doorspeelde nadat hij in een competitieduel met Everton in 2013 het bewustzijn verloor. Met Lloris nog op doel eindigt het treffen doelpuntloos, maar de lont zit in het kruitvat. Sinds het incident zijn er nieuwe regels vanuit de FA in werking. Spelers met een hoofdblessure moeten meteen van het veld in de Premier League.

Gratis hersenschade 
Of denk aan een onderzoek van de Universiteit van Birmingham, dat het verbod van US Soccer zou rechtvaardigen. De herhaaldelijke impact op de nek tijdens een kopbal en de klappen die de hersenen opvangen zijn gevaarlijk voor het onvolgroeide brein voor een kind.

In een recent onderzoek van  Amerikaanse Purdue University, onderschrijven de onderzoekers het Engelse onderzoek. “Ze krijgen het er gratis bij, zou ik zeggen,” reageert neuropsycholoog Erik Matser tegen de Volkskrant. “ In de jeugd zijn de hersenen extreem kwetsbaar. Het raakt in het gebied van de concentratie, de intelligentie en de snelheid. Je talent en je leervermogen worden aangetast.”

Hoe hard moeten we strijden voor de kopbal? Aan de ene kant is voetbal zonder kopduels of kopballen bijna een carbon-copy van non-contactsporten als American Football. Maar wat als de risicio’s zo hoog zijn? Al met al is een verbod op kopballen dus hooguit jammer voor de liefhebber van het spelonderdeel en van de goal á la Beb Bakhuys. Voordeel is dat we nooit meer naar abominabele parodieën op een kopbal hoeven te kijken.

Zoals onderstaande poging van Saber Khalifa van Olympique Marseille.

Een slechte kopbal, het kan de besten overkomen.

 

Onderwerpen