Spring naar de content

Steun voor onafhankelijke Russische pers is hypocriet

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) trekt geld uit om de vrije, Russischtalige pers te steunen. Voor een bedrag van 1,3 miljoen euro gaat Nederland een regionaal platform steunen waar Russischtalige media artikelen en nieuwsitems kunnen uitwisselen. Hij wil de ‘desinformatie vanuit Moskou’ tegengaan door ‘de onafhankelijke pers’ te stimuleren en daarmee de beschikbaarheid van onafhankelijk nieuws verbeteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De hypocrisie druipt langs de lokken van Koenders naar beneden. Hoe moeten we deze actie interpreteren, terwijl we tegelijkertijd de handen ineenslaan met Poetin om IS te bestrijden? En er ondertussen allerhande sancties tegen Rusland lopen als gevolg van de MH17 – een vliegtuigramp die om geopolitieke redenen nog steeds niet volledig is opgehelderd en tot vervolging heeft geleid?

Nee, laten wij als vrije Westen onze superioriteit tonen aan de Russen. Want hier in Europa hebben we volledige persvrijheid. In Polen wil de nieuwgekozen regering de media meer onder staatscontrole brengen om buitenlandse invloed terug te brengen. En wat te denken van een ander EU-lid, Hongarije, waar de persvrijheid al jaren is ‘opgeheven’ en premier Orban volgens velen het land in een dictatuur heeft veranderd en een obsessie met muren bouwen heeft waar we Donald Trump om uitlachen.

En hoe goed gaat het hier in Nederland eigenlijk met de vrije pers (stagiair-gate bij de Volkskrant, Ramesar bij Trouw) en beeldmanipulaties van onze eigen staatsomroep? Nee Koenders, wij hebben geen problemen en ons beeld van Rusland is wel lekker gebalanceerd.

We zijn terug in een Koude Media-Oorlog. Alsof Russen volledig zijn afgesloten van het wereldwijde web en alsof Poetin zal toelaten dat de bevolking ineens andere berichtgeving op de door de staat gecontroleerde media (vrijwel alles, volgens Koenders zelf) zal brengen. Onze buitenlandminister zou de Russische ‘vrije’ pers niet steunen als hij geen politiek belang had, zo simpel is het. Zijn streven naar objectiviteit moet hier dus vooral worden gezien als het schetsen van een pro-Westers, pro-Europese werkelijkheid. Anti-propaganda is ook propaganda.