Maak als club eens écht een statement met een schorsing
Helaas gebeurt het regelmatig: een zware overtreding op de Nederlandse sportvelden. Als het om een bewuste actie gaat en vooral ook als er beelden van op het internet circuleren, voelen clubs zich nog wel eens genoodzaakt hun speler alvast te schorsen voordat de bond een straf oplegt. Jammer alleen dat het vaak om een symbolische straf gaat. De club geeft een signaal van ‘kijk we grijpen wel in’, maar weten dat de echte straf waarschijnlijk toch hoger zal uitvallen.
Neem bijvoorbeeld de actie van hockeyster Willemijn Bos tijdens de wedstrijd tussen Laren en Pinoké afgelopen zondag. Bos sloeg haar tegenstandster Fréderique Malefason na met haar stick. De reacties achteraf waren duidelijk: een doodzonde in het hockey, een bizarre overtreding, de meest schunnige hockey-overtreding aller tijden. De actie verdiende een rode kaart, zoveel is duidelijk. De scheidsrechters bestraften het incident alleen niet, omdat ze het niet zagen. Maar er dook wel een filmpje van op.
“Ik ben ontzettend geschrokken van mijn eigen actie,” liet Bos later aan hockey.nl weten. Ze besloot zelf al de wedstrijd dit weekend tegen SCHC aan zich voorbij te laten gaan en ze ‘wacht eventuele verdere maatregelen af’. Die verdere maatregelen zijn inmiddels genomen door haar club Laren, in afwachting van de definitieve schorsing van de KNHB. “Laren heeft sportiviteit hoog in het vaandel staan en daarbij hoort een actie zoals afgelopen zondag plaats had niet thuis,” schrijft de club op de website. Schorsing: twee wedstrijden. Twee wedstrijden! Toe maar. Ik moest vroeger al een wedstrijd aan de kant zitten als ik niet was komen trainen. Maar blijkbaar is dat bijna net zo erg als doelbewust met je stick naar iemand uithalen in een wedstrijd.
Je ziet het wel vaker, dat een club een speler alvast schorst voordat de bond zich heeft uitgesproken. Neem bijvoorbeeld de eerste bijtactie van voetballer Luis Suarez. In de wedstrijd tegen PSV in 2010 beet hij Otman Bakkal in zijn nek. Een bizar incident. Zijn club Ajax schorste Suarez voor twee wedstrijden. Een leuk, symbolisch gebaar, maar de aanklager betaald voetbal van de KNVB legde uiteindelijk een veel hogere straf op: zeven wedstrijden schorsing. Suarez en zijn club accepteerden de straf, zonder weerwoord.
In het geval van Bos zal de schorsing van de KNHB waarschijnlijk hoger uitvallen dan twee wedstrijden. Uit een eerder incident is af te leiden dat de KNHB een slaande beweging met een stick zwaar bestraft. Ongeveer twee jaar geleden brak hockeyer Seve van Ass zijn kaak en raakte hij zeven tanden kwijt, omdat Valentin Verga zijn stick liet doorzwaaien na een actie. Geen opzet, zei Verga achteraf. Daar was niet iedereen, na het zien van de beelden, zo zeker van. “Aan opzet grenzende roekeloosheid,” noemde oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo het. Verga werd door zijn club voor drie wedstrijden geschorst, de straf van de KNHB was zes wedstrijden.
De overtreding van Verga op Van Ass:
In het geval van Bos is echte schade uitgebleven. Maar waar je bij Verga nog kan betwisten of er opzet in het spel was, is het bij Bos wel duidelijk dat het een bewuste uithaal met de stick was. Natuurlijk, ze heeft spijt betuigd, haar excuus aangeboden aan slachtoffer Malefason en aan de club. Netjes. Het was allemaal niet zo bedoeld en ze is er de speler niet naar om onsportief te zijn. Maar toch, een schandalige overtreding was het zeker. En de enige gepaste reactie van een club die sportiviteit hoog in het vaandel heeft staan, is dan om haar op een gepaste manier te straffen. Niet met maar twee wedstrijden. Maar met bijvoorbeeld zes, net als Verga.
Of de rest van het seizoen wat mij betreft. Dán geef je als club pas een sportief signaal af.