Spring naar de content

Sport en prijzengeld, nog altijd a man’s world

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Misschien is dat de reden dat mannen zelfs in deze tijd meer verdienen. Ook in de sportwereld is het nog steeds oneerlijk verdeeld als het gaat om prijzengeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Afgelopen week meldde de LPGA (de Amerikaanse vrouwentour van golf) dat het prijzengeld voor de beste golfspeelsters ter wereld met enkele miljoenen wordt opgehoogd naar 63,1 miljoen dollar (ongeveer 59 miljoen euro). Wow, wat een bedrag horen we u denken. Maar dit is slechts een fooi als je het vergelijkt met het totale prijzengeld van de mannelijke tegenhanger de PGA: 280 miljoen. Niet echt eerlijk toch?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Heel erg oneerlijk
Ook in het voetbal is het oneerlijk verdeeld. Heel erg oneerlijk zelfs. Toen Duitsland vorig jaar in Brazilië wereldkampioen werd (excuus voor de herinnering), kreeg het land 35 miljoen euro mee. De vrouwelijke wereldkampioenen (de Verenigde Staten) kregen dit jaar in Canada slechts 1,6 miljoen euro. En dat is zelfs nog meer dan tijdens het vorige wereldkampioenschap in Japan, toen was het prijzengeld slechts 800.000 euro. Verder zijn onder andere cricket, darts, snooker en squash nog sporten waar mannen meer winstpremie uitgekeerd krijgen.

2015-07-05 15:16:45 epa04833038 Morgan Brian and Lauren Holiday and Meghan Klingenberg of the United States and Carli Lloyd of the United States (10) celebrates her third goal of the first half with goalkeeper Hope Solo during the FIFA Women's World Cup 2015 Final match between USA and Japan in Vancouver, Canada, 05 July 2015. EPA/Bob Frid EDITORIAL USE ONLE, NOT USED IN ASSOCATION WITH ANY COMMERCUIAL ENTITY - IMAGES MUST NOT BE USED IN ANY FORM OF ALERT OR PUSH SERVICE OF ANY KIND INCLUDING VIA MOBILE ALERT SERVICES, DOWNLOADS TO MOBILE DEVICES OR MMS MESSAGING
De vrouwelijke voetballers van de Verenigde Staten tijdens de finale tegen Japan

Eerlijke toekomst
Waar gaat het dan wel eerlijk? In de atletiek, het schaatsen, het bowlen, de schietsport en het volleybal wordt sinds 2004 evenveel prijzengeld verdeeld tussen de mannen en vrouwen. In 2012 besloot de internationale wielerunie (UCI) nog om bij de wereldkampioenschappen evenveel prijzengeld aan de mannen en vrouwen uit te keren. Dit was op aandringen van de atletencommissie, waartoe Marianne Vos destijds behoorde. “Dit is een simpele, maar heel belangrijke stap in ons streven van een gezonde en eerlijke toekomst van onze sport,” aldus UCI-voorzitter Pat McQuaid.

Bij tennis is het eindelijk ook eerlijk verdeeld, maar dat duurde even. Pas in 2007 besloot Roland Garros in navolging van Wimbledon, US Open en de Australian Open de winnende sekses een gelijk bedrag uit te keren. Dat kwam nadat Venus Williams opmerkte dat de kwaliteit in het vrouwentennis de laatste tijd enorm was toegenomen.

2015-11-08 19:34:53 Venus Williams of the US (L) and Karolina Pliskova of the Czech Republic pose with their trophies after their women's singles final match at the WTA Elite Trophy in Zhuhai, southern China's Guangdong province on November 8, 2015. CHINA OUT AFP PHOTO
Venus Williams begin november samen met Karolina Pliskova na de finale van de WTA Elite Trophy in Zhuhai

Aantrekkelijker
Gilles Simon was tegen dit voorstel. “Het mannentennis heeft een enorme voorsprong op het vrouwentennis. De mannen stonden dubbel zo lang op de baan tijdens Roland Garros. Er wordt veel gesproken over gelijke salariseisen en prijzengeld, maar ik denk niet dat zoiets kan werken in de sport. Het herentennis is wel veel aantrekkelijker dan het tennis bij de vrouwen.” Zo’n opmerking kan je natuurlijk niet ongestraft maken.

Maria Sjarapova was not amused: “’Vrouwen hebben zo lang gevochten voor gelijke rechten in de sport. Het was een enorme uitdaging en niemand steunde ons . Laat hem eerst maar eens net zo populair worden als ik. Iedereen mag zeggen wat hij wil, maar ik weet zeker dat er heel wat meer mensen naar mijn partijen kijken dan naar die van hem.” Serena Williams wist het ook zeker: “Maria is veel hotter dan Simon.” En zeg tegen Williams vooral niet dat de mannen harder moeten werken dan de vrouwen. “Ik sta al sinds mijn tweede op de tennisbaan. Ik ben net zo professioneel als Simon.”

Ja, de sportwereld is het nog best wel een man’s world. Maar onthoud: it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl.

Onderwerpen