Spring naar de content

Hoe er een einde kwam aan het sprookje van Mourinho

Het is over en sluiten. Chelsea ontsloeg deze week trainer José Mourinho ‘in onderling overleg’. Was het de druk van de slechte prestaties of was toch het zijn gedrag? Een overzicht van het teleurstellende jaar van Mourinho.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

In 2013 kwam José Mourinho na een roerige tijd bij Real Madrid weer terug op zijn oude vertrouwde honk. Van 2004 tot en met 2007 was hij ook al manager van Chelsea, en maakte hij de ploeg al die jaren landskampioen. Een goede keuze leek gemaakt en de verwachtingen waren hoog: zou Mourinho The Blues eindelijk weer successen kunnen bezorgen in de Champions League en in de Premier League? Vorig seizoen leek alles nog goed te gaan. Chelsea werd weer landskampioen, Mourinho werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar en zijn contract werd nog eens met vier jaar verlengd. De Portugees noemde zichzelf nog maar eens ‘the special one‘, en niemand leek zijn tikkeltje arrogante gedrag gek te vinden. Het leek wel een sprookje.

Wangedrag
Maar sprookjes bestaan niet, dat bleek wel dit voetbalseizoen. Chelsea presteerde niet meer. In de competitie verloor de club in 2015 in totaal negen keer, Mourinho zette de populaire clubarts Eva Carneiro aan de kant, maakte ruzie met diverse spelers en gedroeg zich niet zo netjes op het veld. Zo kreeg hij een boete van 50.000 pond voor de negatieve uitlatingen in de media naar de verloren thuiswedstrijd tegen Southampton. De trainer werd voorwaardelijk geschorst door de Engelse voetbalbond FA als hij zich nog een keer zou misdragen.

Tien dagen later was het weer raak met zijn wangedrag. Mourinho stapte in de rust van de uitwedstrijd tegen West Ham United op scheidsrechter Jonathan Moss af in zijn kleedkamer om opheldering te vragen over zijn beslissingen. De arbiter was hier niet van gediend en liet hem verwijderen. Mourinho zat vervolgens niet op de bank, maar op de tribune. De trainer werd geschorst voor de thuiswedstrijd van Chelsea tegen Stoke City en kreeg een boete van 40.000 pond.

Fantastisch gevoel
José ‘don’t call me arrogant, because what I say is true‘ Mourinho kreeg in november gelukkig nog steun van de supporters. In de slotminuut van het duel in de Champions League met Dinamo Kiev (2-1) gaven ze hem een staande ovatie. Hij was geroerd door het gebaar. “Het komt op een moment dat de resultaten slecht zijn, op een moment dat de pers om mijn ontslag schreeuwt. Het is ongelooflijk wat ze hiermee proberen te zeggen. Waarschijnlijk willen ze zeggen: laat hem zijn werk doen. Het is een fantastisch gevoel.” Dat fantastische gevoel mocht maar even duren. Afgelopen week werd bekend dat de Portugees weg is bij Chelsea.

Chelsea-fans staan achter Mourinho

Geen zorgen
Wat nu? Meteen na het afscheid van Mourinho klonk de naam van Hiddink als opvolger. Zaterdag bereikten de club en onze Guus een overeenstemming en hij mocht gelijk even handjes schudden met de spelers. En Mourinho? Misschien even afkoelen? Nee hoor, de inmiddels 52-jarige Portugees zegt geen behoefte te hebben aan een sabbatical. Hij blijft onveranderd trots op zijn prestaties. We hoeven ons ook geen zorgen te maken over hem gezien de geruchten van een afkoopsom van 40 miljoen pond. En er schijnt in Manchester een plekje vrij te komen.