Spring naar de content

De excuusvideo van Geert voor Geldermalsen

Geert heeft de goegemeente uitgemaakt voor ‘sukkels’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Aanleiding voor zijn uiting van eloquentie was het verzoek afstand te nemen van de gewelddadige protesten tegen asielzoekerscentra. Die schijnen nogal geïnspireerd te zijn door dit soort tweets van de Grote Blonde Leider, die oproept tot verzet.

 

Over dat ‘in verzet komen’ heeft Wilders al gezegd dat hij daar van alles mee bedoelt, maar geen geweld. Op 28 oktober van dit jaar ondertekende Wilders bovendien een brief waarin hij, met collega-fractievoorzitters, schreef:

“Wij zijn het over veel oneens, maar hierover bestaat geen enkel verschil van mening: in Nederland voeren we een debat zonder dreigementen, intimidatie en geweld.”

Moet Wilders opnieuw afstand nemen? In potentie is het feit dat het geweld (deels) door PVV-sympathisanten wordt uitgevoerd een reden. Wilders zou in plaats van de #kominverzet ook de #notinmyname kunnen Twitteren. Wilders vroeg in het debat na Parijs aan moslims om afstand te nemen van de IS-terreur. In de woorden PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: ‘Dan verwacht ik ook van hem dat hij afstand neemt van geweld en racisme in Nederland’.

Je kunt het hypocriet noemen dat Wilders weigert afstand te nemen van het geweld in Geldermalsen, je kunt ook constateren dat hij zich al lang tegen geweld heeft uitgesproken. Waarom zou alleen hij dat opnieuw moeten doen?

De ‘afstand nemen van’-discussie is erg ingewikkeld. Je kunt niet volhouden dat IS niks met de islam te maken heeft, maar je kunt ook niet stellen dat elke islamiet iets met IS te maken heeft. Toch vragen bijvoorbeeld Sybrand Buma en Ahmed Aboutaleb moslims afstand te nemen van IS. Piet-Hein Donner constateerde in 2014 in aanwezigheid van de Koning dat moslims vragen afstand te nemen impliceert dat we hen ervan verdenken dat zij óók zo zijn. Ik ben geneigd die redenering te volgen: je framet mensen in een bepaalde hoek, associeert ze ermee. Alsof elke seizoenskaarthouder van Feyenoord kan worden aangesproken op de vernielingen in Rome.

Geert Wilders framet erop los, dat weten we. Maar Attje Kuiken doet in feite weinig anders met haar oproep aan Wilders. Die hééft zich namelijk al meermaals uitgesproken tegen geweld. En al schuurt het hier en daar: hij kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de relschoppers, ook al zijn ze fan van hem.

Wat ik me wel afvraag: wat zouden de reacties op straat zijn als Geert zijn excuses aanbiedt voor de rellen in Geldermalsen?