Spring naar de content

Lemmy blijft doorraggen, ook nu hij is gestorven aan de dood

Zanger en bassist Ian ‘Lemmy’ Kilmister van de legendarische rockband Motörhead is maandag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een agressieve vorm van kanker. De internationale muziekwereld rouwt. Achter zowel de muziek als de muzikant schuilde één heldere filosofie: doorgaan in de hoogst mogelijke versnelling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De Britse formatie Motörhead werd opgericht in 1975, nadat zanger Ian Kilmister door drugsgebruik uit zijn voormalige band Hawkwind werd getrapt. Kilmister, geboren op kerstavond 1945, was in de jaren ’60 roadie van gitaargod Jimi Hendrix. In 1975 trad hij voorgoed naar de voorgrond.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Lemmy, zoals zijn bijnaam luidt, staat volgens muziekrecensenten met zijn band en explosieve speelstijl aan de wieg van de heavy metal. Toch vertrouwt hij een journalist van het muziekblad Spin in 2012 toe dat hij pas echt basgitaar leerde spelen op het podium. “Het volume stond live meestal zo hard dat niemand mijn foutjes merkte,” biechtte hij op.

Herrie
Als ik aan Lemmy en zijn band Motörhead denk, denk ik aan één tafereel. Ik heb er op een gure decemberavond in 2012 amper een paar maanden op zitten als student als ik word geïntroduceerd in het studentenleven. Dat gebeurt in een Tilburgs café dat bekendstaat om drie zaken. Allereerst het bier, zo goedkoop dat je twijfelt of er wel alcohol in zit – de volgende ochtend bleek altijd van wel. Het interieur, ongeveer net zo oud als de fabriekspijp van een vergane textielfabriek die je vanuit een van de beslagen raampjes kunt zien. Maar bovenal: de liefde van het barpersoneel voor de driftige rockmuziek van Motörhead.

Herrie maken, daar was Lemmy goed in. Die avond draaide de barman de plaat van een obscure liveshow van de Britse band grijzer dan grijs. Klassiekers als Motörhead van het album No Sleep ‘till Hammersmith, dat in Engeland een nummer-één-hit werd, en Ace of Spades kwamen die avond meerdere malen met het volume op standje tien voorbij. Dat Lemmy zijn vocalen allang niet meer haalde, deerde geen enkele aanwezige.

Kanker
Het verlies van zijn typerende schuurpapierstem is te wijten aan de gezondheidsproblemen waar de zanger de laatste jaren mee kampte. Zo onderging hij in 2013 een operatie waarbij er een defibrillator geïmplanteerd werd. Motörhead moest vervolgens regelmatig shows afzeggen door een oververmoeide Lemmy.

Op Tweede Kerstdag wordt bij de zanger een agressieve vorm van kanker opgemerkt. Twee dagen later overlijdt Lemmy in zijn woonplaats Los Angeles. De Britse muziekjournalist Mark Beech tweette kort na het overlijden een typerende uitspraak van de rockzanger uit een gesprek tussen de twee. Lemmy zei toen: “Ik zal sterven door de dood. Maar uiteindelijk sterf ik door teveel alcohol, vrouwen en muziek. Dat is geen verkeerde manier om te leven, of om te sterven.”

Onderwerpen