Spring naar de content

Help, de vader van Boilesen is een klusser

Bijna niemand weet dat meer, maar binnenkort is het vijf jaar geleden dat Nicolai Boilesen debuteerde en meehielp aan de eerste landstitel voor Ajax sinds 2004. In die lente van 2011 was Boilesen een sensatie als snelle, technisch bekwame linksback. Met zijn aanvallende stijl en creatieve impulsen was de negentienjarige Deen medeverantwoordelijk voor een inhaalrace op PSV waar Ajaxsupporters nog steeds van dromen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Moet je hem nu zien. Een oude man van 23. Speelt al sinds de zomer niets meer. Een zure cocktail van blessures, vormverlies en domme beslissingen heeft zijn positie aangetast. De vroegere uitblinker van de A1, alom gekoesterd als de leuke blonde jongen met een mooie toekomst voor zich, de superbelofte uit Ballerup, weigerde afgelopen zomer zijn contract te verlengen. En nu staat hij in een doodlopende straat. Boilesen wist dat hij risico’s nam: het was al jaren gebruik bij Ajax dat spelers vóór het begin van hun laatste contractjaar moeten kiezen tussen bijtekenen of vertrekken. Dit om te voorkomen dat spelers zonder een afkoopsom naar een andere club kunnen gaan.

Investeren
Maar Boilesen tekende niet voor het maximumsalaris dat Ajax hem bood én kwam zelf niet tot een akkoord met Crystal Palace en Genoa, de clubs die hem ondanks zijn slechte seizoen 2014-2015 wilden hebben. Het mislukken van de onderhandelingen kwam vermoedelijk door hemzelf — of liever, door vader Kenny. Papa Boilesen treedt op als Nicolai’s zaakwaarnemer en dat heeft als gevolg dat pa en zoonlief de neiging hebben hun hand te overspelen. Al na een stuk of tien wedstrijden in het eerste wilde Boilesen een salarisverhoging omdat er Engelse belangstelling voor hem zou zijn. “Waar baseer je het op, zulke bedragen te vragen?” reageerde trainer Frank de Boer verbijsterd. “Ga eerst eens in jezelf investeren. Daarvoor ben je toch voetballer geworden?”

Opvliegerige amateur
Misschien wel níet. Steeds willen Nicolai en Kenny meer geld en steeds willen ze grotere clubs dan ze kunnen krijgen. Daarom kwam Boilesen & Co in de laatste zomer niet onder de pannen en in deze transferperiode is het weer twijfelachtig of het zal lukken. Papa Kenny is geen doorgewinterde zaakwaarnemer, eerder een emotionele, opvliegerige amateur die zijn zoon meer kwaad dan goed doet. Kennis van de markt is ver te zoeken, hij lijkt de positie van zoon Nicolai permanent te overschatten.

Met een beetje pech heeft Nicolai straks een jaar niet gespeeld en wordt het nooit meer wat met zijn loopbaan. Wordt ie het zoveelste slachtoffer van hebzucht en kortzichtigheid. Kan ie hooguit nog een tv-serie beginnen: Help, mijn vader is klusser.

Onderwerpen