Spring naar de content

Terugkijken: Obama’s laatste State of the Union

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn laatste State of the Union gegeven, een jaarlijkse toespraak voor het Congres, vergelijkbaar met de Nederlandse troonrede. Obama ging in op de stand van zaken in de Verenigde Staten en de plannen die hij nog heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Strijders van Islamitische Staat (IS) bedreigen het bestaan van de Verenigde Staten niet, stelde Obama onder meer. IS gebruikt het enkel als propaganda om te rekruteren. En door de oorlog met terroristen te vergelijken met de Derde Wereldoorlog speel je hen alleen maar in de kaart. Het enige antwoord blijft om de ‘moordenaars en fanatici uit te roeien en te vernietigen.’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In zijn ongeveer een uur durende speech (begint in onderstaande video rond 56 minuten) ging hij nadrukkelijk in op de veiligheid in de Verenigde Staten en de strijd tegen terreur. Hij zei dat de VS het ‘sterkste land ter wereld is. Punt.’ En ook dat het met veel succes de internationale coalitie leidt tegen terroristen van IS in Irak en Syrië. ‘Met bijna 10.000 luchtaanvallen nemen we hun leiderschap, olie, trainingslocaties, en wapens weg.’ Maar, zo tekende Obama aan, als het Congres de oorlog dit jaar echt wil winnen, dan moet het het militair ingrijpen tegen IS goedkeuren. ‘Stem er over’, was zijn boodschap.