Spring naar de content

Binnenkijken: het mooiste restaurant ter wereld

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: restaurant The Jane in Antwerpen, het mooiste restaurant ter wereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn
binnenkijken the jane buiten
The Jane in Antwerpen was destijds een kapel van het militaire ziekenhuis

Het is een vroege, gure ochtend in Antwerpen, maar in de keuken van The Jane wordt al hard gewerkt onder begeleiding van stevige techno-muziek. Haast niet voor te stellen als u nagaat dat deze voormalige kapel van het militaire ziekenhuis zo’n vijf jaar geleden nog helemaal leeg, verouderd en gestript was. Het was in 2011 toen Nick Bril, destijds de rechterhand van Sergio Herman in restaurant Oud Sluis (***), toe was aan een nieuwe uitdaging.

Het liefst ging hij als zelfstandige verder. Herman had net Pure C geopend en zag hen samen ook wel iets doen. “We besloten om samen iets nieuws te openen. We werden getipt met dit gebouw. Het zag eruit als een bouwval, maar ik wist zeker dat we er iets van konden maken.” Herman twijfelde intussen over Oud Sluis. De laatste fase werd vastgelegd met de documentaire Fucking Perfect. Herman besluit om te stoppen met Oud Sluis en samen met Bril door te gaan met The Jane in Antwerpen. Tijd voor nieuwe energie.

Verbouwing
Eerst de verbouwing. Piet Boon tekende voor het ontwerp. “We gingen na wie Jane is. Volgens ons is dat een stoere vrouw, die ook zachte kanten heeft. Onze stijl is zwart en goud – erg veilig dus. Piet Boon kwam met pastel groen. Daar zouden we normaal nooit voor gaan, maar het resultaat is geweldig.” De vloer en het plafond van de oude kapel zijn behouden, verder werden de ornamenten en het pleisterwerk gerestaureerd. Ook de akoestiek herinnert nog aan het verleden.

binnenkijken the jane ramen
De enorme ramen van de kapel zijn versierd met tekeningen van van iconische religieuze beelden tot croissants, schedels en smileys. Een ontwerp van Studio Job

Religie
De keuken is geplaatst op de plek waar vroeger het altaar stond. “Food is our religion. Maar het heeft ook een technisch aspect. Ik vond het daarnaast mooi om een soort atelier te creëren waar onze gasten de koks aan het werk zien.” Boven de keuken hangt pontificaal een lichtgevende doodshoofd van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers. The Jane werkt samen met opkomende artiesten. “Over elk aspect is nagedacht: van toilet tot nok. De uitstraling is belangrijk.”

Ook muziek is van belang in het restaurant. ’s Ochtends als er nog geen gasten zijn, staat er zoals gezegd harde techno aan voor energie bij de keukenbrigade. Tijdens de lunch is het restaurant vol met helder daglicht, daar hoort rustige muziek bij. “In de avond hangt er weer een totaal andere sfeer in The Jane. De muziek is dan wat meer aanwezig, waardoor de gasten misschien wel zin krijgen om na het diner op stap te gaan. Muziek bij eten is een beleving waar we de laatste jaren steeds meer mee bezig zijn.”

binnenkijken the jane keuken
Where the magic happens. De keuken is een soort atelier waar gasten de koks aan het werk zien
binnenkijken the jane upper
De Upper Room Bar

Prikkelend
We zouden bijna vergeten dat er ook nog kan worden gegeten bij The Jane. Er is geen kaart, maar gasten kunnen kiezen tussen een zeven (€95,00)- of achtgerechtendiner (€110,00) in het restaurant, of a la carte boven in de bar. “Ik reis veel en haal daar mijn inspiratie vandaan. In de gerechten zie je de smaken van all over the world. Ik hou van de authentieke keuken, mediterraans, Chinees of de nordic cuisine. De gerechten zijn niet saai maar prikkelend.”

binnenkijken the jane plafond
Het plafond herinnert aan het verleden

Shit
Bril draait dagen van 18 uur. “Het is een hardwerkend beroep, we vragen om commitment.” Dat harde werken wordt gelukkig wel beloond. Acht maanden na opening  kreeg het restaurant haar eerste ster. “Eigenlijk dacht ik ‘shit, hier deden we toch niet meer aan mee?’ Na twintig maanden kwam de tweede ster. We willen toegankelijk zijn voor onze gasten, maar toch wil je een hoog niveau van finesse bereiken. Je daagt jezelf uit om steeds beter en steeds verfijnder te worden.”

Onderwerpen