Spring naar de content

Theo Hiddema over de Teevendeal: ‘Er staat een staatsgreep voor de deur’

In Business Class, het tv-programma van Harry Mens, liet advocaat Theo Hiddema zich gisteren ontsnappen dat hij een klokkenluider op het ministerie van Veiligheid en Justitie kent die Opstelten, Teeven en Rutte de stuipen op het lijf kan jagen. Tegenover HP/De Tijd weidt hij verder uit: “Het is een hij en er staat een staatsgreep voor de deur.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

“Volg je het nog?”, vraagt Theo Hiddema, aangekondigd als ‘de markantste strafpleiter van Nederland’, aan interviewer Harry Mens in Business Class. “Ik zit met bewondering te luisteren,” repliceert Mens. In een paar minuten heeft Hiddema de vier VVD’ers aan wie hij refereert als de Bende van Vijf met de grond gelijk gemaakt, en terloops gemeld dat hij contact heeft met ‘een geheime poortwachter’ die hem, wanneer nodig, zou voorzien van munitie in de zaak rond de Teevendeal.

“Ik kan niet vertellen waarom ik nu olie op het vuur gooi,” vertelt Hiddema telefonisch tegen HP/De Tijd. “Maar in elk geval ben ik niet de aanjager, dat is mijn geheime poortwachter.” Veel kan en wil de advocaat niet kwijt over zijn informant: “Het enige wat ik je kan verklappen is dat het een hij is en dat hij het tempo van onze communicatie bepaalt. We communiceren in ieder geval niet via de telefoon. Dat is te gevaarlijk.”

Cees H.
De Teevendeal – de door Fred Teeven gesloten transactie met Cees H. in 1993 – is inmiddels al door verschillende onderzoekscommissies doorgelicht en kostte minister Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven het hoofd. Maar de zaak blijft de gemoederen bezighouden. Want heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie nu wel of geen kennis genomen van het bonnetje waarmee de transactie tussen toenmalig officier van Justitie Teeven en H. kon worden bevestigd?

Onder voorzitterschap van oud-Ombudsman Marten Oosting onderzocht de commissie-Oosting de getroffen schikking met H. ter waarde van 5 miljoen euro. Waar de commissie in haar eerste bevindingen nog niet repte over een doofpot, werd het onderzoek heropend nadat Nieuwsuur e-mails van het ministerie in handen kreeg waarop ICT’ers werd opgedragen het herstel van een back-up met bestanden te staken.

Geheime poortwachter
Dat was allemaal werk van Hiddema’s ‘geheime poortwachter’, zo meent hij. “Hij zit in een positie dat hij denkt dat hij deze situatie hoe dan ook zal overleven en wil dit aan de kaak stellen,” vertelt Hiddema in ons gesprek. Van de Bende van Vijf – Teeven, Opstelten, Rutte, Van de Steur en Van Miltenburg – mocht dat bonnetje helemaal niet gevonden worden, merkt hij op. “De prestige van het ministerie van Veiligheid, Propaganda en Justitie was namelijk in het geding,” aldus Hiddema. De commissie-Oosting is nu herbenoemd en krijgt twee maanden om de onderste steen boven te halen.

“Zelfs de topman van ons land, Mark Rutte, zal het voelen,” vertelt Hiddema. “Hij wist van de gesprekken van Opstelten en zijn ambtenaren over het bonnetje, maar trad niet op.”

Deepthroat
Hoewel Hiddema geen journalist is maar een advocaat, heeft hij in deze zaak – die een analogie oproept met het Amerikaanse Watergateschandaal – zijn eigen Deepthroat, de welbekende klokkenluider uit de politieke affaire die in 1974 leidde tot het aftreden van president Nixon. Hiddema: “Op het ministerie in Den Haag zit ook een Deepthroat. En let op mijn woorden: er staat een staatsgreep voor de deur.”

Het interview in ‘Business Class’ kijkt u terug door op onderstaande afbeelding te klikken.

hiddema_hp