Spring naar de content

Pussy Riot breekt alles af, en doet dit in stijl

De Russische punkband Pussy Riot is terug. Na de mediastorm die in 2012 op gang kwam nadat het drietal in een orthodoxe kerk in Moskou een a-capella versie van het nummer ‘Moeder van God, verlos ons van Poetin‘ opvoerde, gebeurde er veel. Op de arrestaties volgden celstraffen voor de leden van de band, die in het westen scherp veroordeeld werden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Nu hoef je als feministische punkband (die de anti-Russische boodschap bovendien in een kerk verkondigde) niet op bijster veel sympathie te rekenen in het huidige politieke klimaat van Rusland, maar dat betekent niet dat Pussy Riot zomaar het zwijgen opgelegd kan worden. De drie nagels aan de doodskist van Vladimir Poetin zijn terug, professioneler dan ooit.

De nieuwe videoclip is speciaal voor de westerse fans (en dat zijn er nogal wat) voorzien van Engelse ondertiteling. De dames nemen ‘de Russische manier van zakendoen’ op de hak. Inspiratie voor de video, genaamd Chaika, is het gelijknamige corruptieschandaal binnen het Russische Openbaar Ministerie. Geweld bleek daar niet te worden geschuwd om doelen te bereiken. Corruptie tot op het hoogste niveau, vriendjespolitiek, maar ook: de antipathie jegens Europa. Want, zo zingen de dames, ‘daar hebben ze homoseksuelen’. Maar als de Russen een vakantie boeken, gaan ze opeens wel liever naar Griekenland dan naar de Krim.

Het deuntje is alles behalve punkachtig, maar de houding van de dames en de niet-aflatende strijd van de underdog tegen het systeem geeft Pussy Riot toch een legitimiteit die de punkwereld eer aandoet. Een veelvuldig geciteerde uitspraak luidt immers: Punk is an attitude, not a style. En qua stijl zit het wel goed bij Pussy Riot.

De video, die ergens doet denken aan een clip van Gwen Stefani, is doorspekt met verwijzingen naar de Tsjaika-affaire en bekritiseert de Russische staat, de orthodoxe kerk en zo’n beetje alles wat in Moedertje Rusland heilig is.

Onderwerpen