Spring naar de content

Cultuuragenda: Danny Griffioen, Tindersticks & Philippe Halsman

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de expositie How do I feel van Danny Griffioen in Cloud Gallery in Amsterdam, de band Tindersticks viert deze maand zijn 25-jarig jubileum met twee concerten in Nederland en een retrospectief van de beroemde fotograaf Philippe Halsman (1906 – 1979) in de Kunsthal in Rotterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Danny Griffioen
‘Wie ben ik eigenlijk?’ Het is een vraag die veel jongvolwassenen zich regelmatig stellen. Fotograaf Danny Griffioen (1994) maakte een fotoserie rond zijn transitie van adolescent naar volwassene: Who is Danny. Hij studeerde er vorig jaar zelfs mee af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Maar de zoektocht naar zichzelf gaat voort. In de nieuwe reeks fotoportretten – How do I feel?, tot en met 25 maart te zien in kunstgalerie Cloud Gallery in Amsterdam  –  gaat hij op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe voel ik me, wat voel ik, en kan ik eigenlijk wel voelen? Of zoals de website van de gallerie het omschrijft: “How do I feel? is an exploration of emotional feelings, but it is eventually also dealing with physical pain. Danny does not feel. Danny is a man.”

De expositie ‘How do I feel’ van Danny Griffioen is van 26 februari tyot en met 25 maart 2016 te zien in Cloud Gallery in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

cover
Danny Griffioen

Tindersticks
Sinds hun debuut in 1992 brengt de Britse popgroep Tindersticks elke twee jaar een nieuw album uit. Hun laatste parel, het ook in Nederland zeer goed ontvangen The Waiting Room, is een van hun beste platen ooit. De zwoele baritonstem van Stuart Staples zingt en dreunt als vanouds weer intrigerende, welhaast literaire teksten door de kamer. Mooiste nummer? Hey Lucinda, een duet met Lhasa del Sela. Komende week treedt de band twee keer op in Nederland, in respectievelijk De Doelen in Rotterdam en Carré in Amsterdam. Er zijn nog kaarten.

Tindersticks treedt op zondag 28 februari op in De Doelen in Rotterdam, op maandag 29 februari staan ze in Carré in Amsterdam. 

Philippe Halsman
De Kunsthal in Rotterdam toont tot en met 12 juni 2016 een retrospectief van Philippe Halsman. Zijn wereldberoemde portretten van onder meer Alfred Hitchcock, Salvador Dalí en Marilyn Monroe staan op ons netvlies gebrand. Wie kent niet die sureële portretten van Salvador Dalí, waarin hij tezamen met vliegende katten en vliegende emmers water door een kamer vliegt? De foto van Alfred Hitchcock met een kraai op zijn sigaar – zoals hierboven is weergegeven. En wat te denken van dat indringende portret van Albert Einstein? De tentoonstelling toont meer dan driehonderd niet eerder getoonde werken, waaronder contactafdrukken, vintage prints en originele fotomontages. Zondagmiddag 28 februari geeft Irene Halsman een lezing over het werk van haar vader. Deze lezing is voor museumbezoekers gratis toegankelijk.

De tentoonstelling ‘Verbaas mij’ van Philippe Halsman is tot en met 12 juni 2016 te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.

Onderwerpen