Spring naar de content

Fotoserie: ben jij je wc?

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: grafisch ontwerpduo Mariël Peters en Julia Odenkirchen uit Groningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Mariël Peters (Dokkum, 1989) en Julia Odenkirchen (Emmen, 1993) studeerden in 2015 af als grafisch ontwerper aan Academie Minerva in Groningen. Sedertdien vormen zijn een ontwerpersduo.

Over hun werk
“Toen wij tijdens onze studie voor het eerst met elkaar gingen samenwerken, merkten we dat we allebei een fascinatie hebben voor kleine onderwerpen. Voor dat wat niet gezien wordt. In dit tijdperk van internet delen we alles met elkaar, maar de knullige doch intieme details in het leven – bijvoorbeeld: hoe ziet je toilet eruit? – blijven onbesproken. Dat bracht ons op het idee voor het project: Ben jij je wc?, dat volgende week in boekvorm wordt gepresenteerd.

“Hoe we op het idee voor dit project zijn gekomen? Op Academie Minerva kregen we de opdracht om een fictieve huisstijl voor de Olympische Spelen in Amsterdam te ontwerpen. We wilden die stijl baseren op iets dat typisch Nederlands is, zonder te vervallen in de geijkte onderwerpen als molens en klompen. We bedachten dat het typisch Nederlands is om je huis ‘gezellig’ te maken. Zelfs op het toilet zetten we vaasjes, bloemen en aardewerken figuren om het ontlasten maar ‘gezellig’ te maken. Die gedachte wekte bij ons de fascinatie voor het toilet.

“Voor dit project hebben we vijftig mensen en hun toilet gefotografeerd en ontdekten bijzondere verhalen. Hoewel het toilet wellicht nog als een taboe-onderwerp geldt, viel ons op dat er heel openlijk over werd gepraat. Wat ook opviel is de verscheidenheid van mensen en hun toiletten. We hebben het in het boek niet alleen over een- en tweelaags toiletpapier, we krijgen ook het verhaal achter de toileteigenaar te horen. Herinneringen, reizen, liefde, humor en verdriet – alles komt voorbij. De titel van ons boek is dan ook niets voor niets.”

Het boek ‘Ben jij je wc’ van Mariël Peters en Julia Odenkirchen is vanaf donderdag 03 maart 2016 te koop

AnkePortret
Anke, portret
AnkeWc
Anke, toilet
AukePortret
Auke, portret
AukeWc
Auke, toilet
MaaikePortret
Maaike, portret
MaaikeWc
Maaike, toilet
MaartjePortret
Maartje, portret
MaartjeWc
Maaike, toilet

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen