Spring naar de content

Na acht jaar vertrekt Wim Pijbes bij het Rijksmuseum

Wim Pijbes vertrekt per 1 augustus als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij gaat aan de slag als directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar. Dat maakte het Rijksmuseum dinsdag bekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Pijbes is directeur sinds 1 juli 2008. Onder zijn leiding werd de grootscheepse renovatie en vernieuwing van het Rijksmuseum voltooid. Na de heropening in april 2013 is het bezoek aan het museum verdubbeld, naar 2,4 miljoen vorig jaar. Februari vorig jaar opende Pijbes de tentoonstelling Late Rembrandt naar het Rijksmuseum. De expositie – met meer dan honderd schilderijen, prenten en tekeningen uit de laatste twintig jaar uit het leven van Rembrandt van Rijn- kostte tien jaar aan voorbereiding. Met het gigantische bedrag van vijf miljoen euro aan organisatiekosten gaat het om de duurste tentoonstelling ooit in Nederland gehouden.

Pijbes speelde eveneens een grote rol bij de aankoop van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht voor 160 miljoen euro.

Harten en hoofden
“Ik heb leiding mogen geven aan een van de mooiste musea in de wereld en heb met een fantastisch team van enthousiaste collega’s het Rijksmuseum mogen openen,” zegt Pijbes. “Het museum is in de harten en de hoofden van het publiek en dat stemt mij tot grote dankbaarheid.”

De Raad van Toezicht ‘betreurt’ zijn vertrek. Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter: “Wim Pijbes heeft met de van hem bekende tomeloze energie en inzet een cruciale rol gepeeld om het Rijksmuseum te vormen tot wat het nu is: een museum van wereldklasse.”

In Museum Voorlinden wordt de kunstverzameling ondergebracht van Joop van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic.

Onderwerpen