Spring naar de content

Zien dit weekend: de Coen Brothers & Van Kooten en De Bie

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Oscar_Isaac-HPZangersportret door illustere regisseurbroertjes
In Inside Llewyn Davis volgen we de gelijknamige folkzanger een week in zijn zoektocht om het in Greenwich Village, New York, te maken in de muziekbusiness van 1961. Met zijn gitaar in de hand probeert hij zich te wapenen tegen de gevaren van het leven. Een muzikale partner die zelfmoord pleegt, een vriendin die hem niet meer ziet zitten – het overkomt Davis, gespeeld door Oscar Isaac, allemaal.

De film van de gevierde filmbroertjes Coen, bekend van cultfilms als The Big Lebowski en Fargo, blijft grotendeels hangen in de dramatiek van Davis. Naast de bovengenoemde problemen verkoopt het album van de zanger ook totaal niet en hij moet tegen beter weten in zijn obstakels proberen te overwinnen.

‘Inside Llewyn Davis’, vrijdag 11 maart, om 22.25 uur op NPO 3

Britse scheepswerf, liverpool - HPModerne slavernij in Verenigd Koninkrijk
Onderzoeksjournalist Darragh Macintyre dook de afgelopen jaren in het slavernijverleden van het Verenigd Koninkrijk. Al was hij niet enkel geïnteresseerd in deze vlek op het Britse verleden, maar vooral op de vormen van moderne slavernij en uitbuiting van vandaag de dag.

Dit vindt veel vaker plaats dan Macintyre van tevoren verwacht had. Het gaat niet alleen om Europeanen die vanuit het voormalige Oostblok naar de Britse eilanden trekken, maar ook Britten worden slachtoffer van moderne slavernij en dan vooral in de visserij. Britain’s Secret Slavery Business onthult vele geheimen die de Britse overheid niet vrolijk zullen stemmen, maar is daarom een zeer interessante eye-opener.

‘Britain’s Secret Slavery Business’, vrijdag 11 maart om 23.00 uur op BBC Two

Wim de Bie en Kees van Kooten - HPVon Kooten und Der Bie
In het eenmalige programma Was Von Kooten und Der Bie noch zu sagen hätte duikt het illustere duo ter gelegenheid van de Boekenweek het eigen archief in. Koot en Bie gaat op zoek naar fragmenten uit het verleden waarin onze oosterburen een rol van betekenis speelden. Beelden uit alle programma’s van het duo komen voorbij en daarnaast is er speciale aandacht voor hun film Van Kooten en De Bie in de Tweede Wereldoorlog uit 1981.

‘Was Von Kooten und Der Bie noch zu sagen hätte’, zaterdag 12 maart om 20.25 uur op NPO 2

Funk Brothers 2011 - HPGenieten van Motown
Met de legendarische Motowndocumentaire Standing in the Shadows of Motown sluiten de netbeheerders van NPO 3 een avond vol soul, blues en jazz af. Voorafgaand aan het portret van de groep The Funk Brothers duiken Nederlandse artiesten in de beste platen in die genres. Nadien zien we regisseur en documentairemaker Paul Justman in de archieven van de befaamde Motownstudio’s duiken. Hij doet dat door The Funk Brothers te portretteren.

Wat het grote publiek niet weet, is dat het collectief, bestaande uit de twaalf beste studiomuzikanten van het label, heeft bijgedragen aan meer hits dan The Beatles, The Rolling Stones en The Beach Boys bij elkaar opgeteld. Maar pas in Standing in the Shadows of Motown (2002) kruipen ze uit hun schulp. De zaterdagavond wordt dus een heerlijke avond voor de liefhebber van jazz en blues. Johan Derksen, kom er maar in!

‘Standing in the Shadows of Motown’, zaterdag 12 maar om 22.55 uur op NPO3

Belgica - HPBelgica
‘Een realistisch verhaal over hedonisme dat volledig uit de hand loopt,’ staat er boven de recensie van de Vlaamse film Belgica op The Guardian. Hedonism Flemish style, staat er even verder in het stuk. En dat zijn precies de twee kernelementen waar de film van regisseur Felix Van Groeningen om draait, want Belgica behelst de extravagante feesten en dito drank- en drugsgebruik dat volstaat bij een hedonistische levenstijl en een speelfilm daarover. De Belgische broers Frank (Tom Vermeir) en Jo (Stef Aerts) besluiten samen een club te starten, maar het loopt clichematig niet zoals gepland wanneer Frank het partyleven verkiest boven zijn zwangere vriendin.

Maar hierna verkiest Van Groeningen niet het standaard hedonisme-pad. Hij laat Belgica langs de randen van de werkelijkheid scheren door in te zoomen op de pogingen tot verzoening tussen alle hoofpersonages. Daarmee wordt Belgica beangstigend realistisch en daarom ook zo’n sterke film.

‘Belgica’ is vanaf 10 maart te zien in de Nederlandse bioscopen.