Spring naar de content

Hier is… Adriaan van Dis: de reanimatie waar bijna niemand op zat te wachten

In de aanloop naar de Boekenweek moet er over boeken gepraat worden en vroeger gebeurde dat in de VPRO-klassieker Hier is… Adriaan van Dis, vanaf 1983 een toonaangevend programma op boekengebied. De reanimatie daarvan, gisteravond in De Wereld Draait Door, bleek (wederom) minder succesvol en zorgde zelfs voor een ongekende kijkcijferdip.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Dat is opmerkelijk, want er wordt wel degelijk aan promotie (of: propaganda) gedaan, het jaar 2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek en het maandelijkse boekenpanel van De Wereld Draait Door wordt wél goed bekeken. Ligt dit aan Van Dis, die inmiddels niet iedere tv-kijker meer zal aanspreken, of worden interviews over boeken tegenwoordig niet spannend genoeg bevonden?

De terugkeer van Van Dis – nu voor het vierde jaar in DWDD, bijna twintig jaar na de laatste officiële aflevering – werd op Twitter bejubeld. Maar kijkcijfers liegen niet. Tegen een gemiddelde van zo’n anderhalf miljoen kijkers per dag trok de uitzending met Adriaan van Dis net geen miljoen kijkers, significant minder dus. Van Dis wordt in commentaren echter geprezen voor zijn drie interviews met schrijvers Rodaan Al Galidi, Katja Petrowskaja en Andrew Solomon. NRC-recensent Hans Beerekamp omschrijft de revival zelfs als het jaarlijkse hoogtepunt van de Boekenweek.

Waardering en populariteit liggen weer eens mijlenver uit elkaar. De stijl van Van Dis is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Maar oordeelt u vooral zelf, aangezien de kans klein is dat u gisteravond voor de buis zat.