Spring naar de content

Fact check: meer Amerikanen doodgeschoten door peuters dan door terroristen

In Amerika is vorige week een bekende voorvechtster van vuurwapens neergeschoten. Niet door een boze tegenstander van haar standpunt, maar door haar 4-jarige zoontje. Een zoveelste incident dat olie gooit op het vuur in de wapendiscussie in de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De kogel schiet door de stoel van de pick-uptruck van de 31-jarige Jamie Glit. Hij raakt de fervente tegenstander van de voorgestelde wapenregulering van president Obama in de rug. De kogel is afkomstig uit een .45-kaliberpistool dat geladen en wel op de achterbank van de wagen ligt. De schutter is haar vier jaar oude zoon met wie Glit op veel van haar Facebookfoto’s te zien is. De peuter zag het wapen voor speelgoed aan en trok per abuis de trekker over. Hij schiet zijn moeder – die wapens op haar Facebookpagina Jamie Glit for Gun Sense ironisch genoeg als child-safe bestempelt – in de rug. Glit overleeft het incident, maar is nu des te meer een hoofdrolspeler in de discussie rond wapengebruik in de VS.

Kinderen
Het slachtoffer betrof nu de moeder, maar ook zijn kinderen of jongvolwassenen zélf het slachtoffer van niet goed opgeborgen wapens in de VS. De New York Times deed in 2013 langdurig onderzoek naar schietincidenten waarbij kinderen het slachtoffer worden van ongelukken met vuurwapens.

Zo is daar het verhaal van Matthew Underhill, een agent die zijn dienstwapen liet rondslingeren in de buurt zijn 2-jarige zoon Tristan. Die ziet het pistool onder het kussen van zijn vader liggen en schiet zichzelf per ongeluk neer. Hij is volgens de laatst beschikbare cijfers uit 2013 een van de 259 kinderen onder de vijftien die door schietincidenten om het leven komen. Tel dat maar op bij de 847 niet-fatale onopzettelijke schietincidenten waarin kinderen onder de 15 jaar dat jaar in Amerika een rol spelen. Het is een macaber gegeven in modern Amerika.

In december 2015 komt Washington Post-journalist Christopher Ingraham met een opvallende statistiek. Volgens zijn eigen onderzoek zouden er in 2015 meer Amerikanen doodgeschoten zijn door peuters dan door terroristen. Factcheckbureau Snopes heeft deze claim onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat Ingraham het bij het juiste eind had. Gedurende 2015 zijn er liefst 58 peutergerelateerde schietincidenten. In eenentwintig van die gevallen overlijdt de peuter of de neergeschoten leeftijdsgenoot of volwassene. Dat is er een meer dan alle Amerikanen die in Chattanooga, San Bernardino en in Parijs omkomen door kogels van IS.

Wapenvergunningen
In ons land gelden er in tegenstelling tot de VS veel meer restricties rond het bezitten van een wapen. Wapeneigenaren moeten in het bezit zijn een wapenvergunning, al worden die sinds de schietpartij in Alphen aan de Rijn een stuk minder uitgegeven. Het aantal vergunningen daalt tot de 72.086 die nu in omloop zijn. 1 op de 82 Nederlanders heeft dus een vuurwapen. Dat is een fractie van de aantallen in de VS. Sinds oktober vorig jaar zijn er daar meer wapens in omloop dan er Amerikanen zijn. Er zijn nu 357 miljoen wapens op 317 miljoen Amerikanen.

De Facebookpagina van Jamie Glit is na het schietincident offline gehaald. Maar het bewijst eens te meer dat het systeem in de VS rot is. Wanneer een ervaren betoger voor vuurwapens in de VS zich niet kan beschermen tegen haar eigen peuter is er iets goed fout. Maar het incident zet Amerika wel op scherp. Want, zo betoogt de Amerikaanse journaliste van The Guardian Lindy West, ‘met dit systeem zijn incidenten als van Jamie Glit niet alleen mogelijk maar niet te voorkomen zijn’.