Spring naar de content

De nieuwe Schijf van Vijf is er ook voor de veganist, en zondigen mag

Het Voedingscentrum onthulde dinsdag de nieuwe Schijf van Vijf, al zal dat menigeen zijn ontgaan door de (media-)aandacht die uitging naar de aanslagen in Brussel. In 2015 was de Schijf bij 92 procent van de Nederlanders bekend, dus onbelangrijk kunnen we deze leidraad voor een gezond voedingspatroon zeker niet noemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

De Schijf van Vijf bestaat al sinds 1953 en vanwege de grote naamsbekendheid heeft het Voedingscentrum ervoor gekozen de vorm en de vakken te behouden.

Bron: Voedingscentrum
Bron: Voedingscentrum

De invulling is in bepaalde opzichten veranderd en biedt meer ruimte om zelf invulling te geven aan een gezonde maaltijd. Ook de veganist en koolhydraatmijder kan op basis van deze Schijf zijn eigen gezonde menu samenstellen.

De site van het Voedingscentrum biedt de mogelijkheid om dit te doen, op basis van eigen wensen en geeft afgestemde voorbeeldmenu’s. Zondigen ‘mag’, maar dan niet vaker dan vijf maal per dag wat kleins en hooguit vijf keer per week wat groters.

Milieubewust
De vernieuwde Schijf geeft niet alleen adviezen om je eigen lichaam gezond te houden, maar ook om meer milieubewuste voedingskeuzes te maken. Omdat bepaalde producten erg belastend zijn voor het milieu raadt het Voedingscentrum aan zo min mogelijk bewerkte producten te consumeren. Alleen onbewerkt vlees is gepermitteerd, met een maximum van 500 gram per week.

Minder zout en suiker
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak (te) veel zout en suiker en zijn behalve milieuonvriendelijk ook ongezond. Een belangrijk advies is om minder zout te eten en ook suiker te matigen. Vruchtensappen staan daarom niet langer in de Schijf van Vijf, want alle suikerhoudende dranken worden afgeraden. De gezonde kant – de vitamines uit het fruit – zouden niet opwegen tegen de suiker.

Aangeraden wordt nu om naast water dagelijks drie koppen zwarte of groene thee te drinken. Koffie kan ook, maar dan wel ongefilterd. Zuivel is niet geschrapt, maar neemt een wat kleinere rol in bij de vernieuwde Schijf.

Peulvruchten en noten
Een nieuwe toevoeging aan de Schijf van Vijf zijn ongezouten noten. Aangeraden wordt om hier elke dag een handje van te consumeren. Omdat vlees- en visconsumptie moeten worden teruggedrongen (één keer vette vis per week in plaats van twee), bieden peulvruchten een goed alternatief. Ze verlagen bovendien het LDL-cholesterol, wat moet helpen om de bloedvaten gezond te houden.

Sterrenkoks
In ons aprilnummer, dat op 29 maart verschijnt, gaan vijf sterrenkoks aan de slag met de nieuwe Schijf van Vijf. Zij geven elk een recept wat lekker, gezond én thuis te bereiden is. Houd onze website in de gaten voor deze recepten.

Foto: Het Voedingscentrum