Spring naar de content

Binnenkijken: een groen maar toch ook hip hostel in Amsterdam

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: slapen in een duurzaam hostel zonder geitenwollensokkengekriebel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

We zijn bij Ecomama in Amsterdam. Nee schrik niet alstublieft, het is geen hostel voor betweterige moeders met hysterisch ecologische behoeftes.  Moeders zijn hier natuurlijk wel welkom, maar ook toeristen, zakenmensen, backpackers en locals. Ecomama is het eerste duurzame hostel van ons land en laat zien dat duurzaam leven helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En dat gaat verder dan alleen gerecycled wc-papier gebruiken. Het hostel oogt luxe, maar de inrichting is zo veel mogelijk (80% om precies te zijn) tweedehands of gerecycled.

DSC_1935
De receptiebalie is gemaakt van oude boeken. Linksonder de kurkenkruk. De gasten wilden graag anoniem blijven

Zo is de receptiebalie gemaakt van oude boeken, er staat een zelfgemaakte kruk van kurken, de kast met spelletjes komt van de opa en oma van de eigenaresse, haar vader vult de collectie lp’s aan en enkele meubels zijn cadeau gekregen van de bovenburen. Het fornuis in het gemeenschappelijke gedeelte komt uit een oud nonnenverblijf uit Limburg, de muren van de kamers zijn behangen met landkaarten en boven de tafel hangen lampen gemaakt van oude raspen. Oja, u kunt er ook schommelen. Niet duurzaam, maar wel leuk.

DSC_1735
Schommelen in de lobby kan ook

Paplepel
Eigenaresse Anika Jacobs komt uit Limburg en daar krijg je duurzaamheid met de paplepel ingegoten. “We worden opgevoed met de gedachte dat iets lenen veel duurzamer is dan zelf iets nieuw kopen. Meubels kunnen ook best uit de kringloopwinkel komen, ze zijn zelfs meestal beter dan de spullen van Ikea. Probeer er een balans in te vinden. Die gedachte wilde ik ook in Ecomama doorvoeren. Duurzaam dus, maar zonder het geitenwollensokkengevoel. Bij elke afweging die we maken, gaan we na wat de meest ecologische is. ”

Slaapzaal_MG_3012
De ladies only room, met veel roze, antieke bedden en nagellak

Nagellak & tampons
Er zijn 19 kamers en 69 bedden in het hostel. Ze varieren van ‘el cheapo’ (een budgetkamer met 12 stapelbedden), een ladies only room (een roze kamer, met gratis gebruik van nagellak en tampons en posters van knappe mannen aan de muur), een familiekamer en ook een luxe kamer met eigen badkamer.

DSC_1838_blauw
De tipi in de lobby, hier kunnen gasten films kijken

Pannekoekenavonden
In het gemeenschappelijke deel kunnen gasten zelf koken. Er worden ook pannekoekenavonden georganiseerd, want samen eten is goedkoper en duurzamer dan ieder voor zich. Films kunnen worden bekeken vanuit de grote tipi. De douches hebben een besparingsknop, er is een groen dak, de matrassen zijn van natuurlijke materialen en uiteraard wordt het afval gescheiden. Elke nacht dat u hier bovendien slaapt, doneert het hostel 1 euro aan het goede doel. Slaapt dat niet heerlijk?

DSC_1542
De lobby met zithoekje, kast met oude spelletjes en het motto van het hostel: stay different