Spring naar de content

Menstruatiebloed als twijfelachtig politiek wapen

class="p1">De Romeinse amateur-wetenschapper Plinius de Oudere dacht dat ongestelde vrouwen hagelstormen, wervelwinden en bliksem konden stoppen. Ze zouden honden dol en wapens bot kunnen maken. Bijen en gewassen kunnen doden. Dat tekende hij in de eerste eeuw na Christus op in zijn oorspronkelijk 102-delige encyclopedie Naturalis Historia, waarvan maar een derde bewaard is gebleven. In de middeleeuwen droegen sommige Europese vrouwen naar het schijnt de as van een pad in een buideltje in de buurt van hun vagina, in de hoop dat het de bloedvloeiing zou verminderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

Vroeger werd gedacht dat vrouwen tijdens hun menstruatie maar beter niet bij eten in de buurt konden komen. Deeg zou in hun nabijheid niet meer rijzen, ham niet meer zouten, bier niet fermenteren en boter niet karnen. En in sommige culturen is de keuken nog steeds verboden terrein gedurende die tijd van de maand. In afgelegen dorpjes in het westen van Nepal moeten vrouwen zich zelfs afzonderen in kleine lemen hutjes, ook al is dat hindoeïstische gebruik (Chhaupadi) tegenwoordig bij wet verboden.

De meeste wetenschappers zijn het er al een tijdje over eens dat vrouwen geen bloed uitscheiden om hun hysterische natuur te temperen. Al wil nog lang niet iedereen aan dat radicale idee. Opmerkingen als ‘ze is zeker ongesteld’ worden nog zo regelmatig gebruikt om mondige vrouwen te diskwalificeren in een discussie, dat ze voorspelbaarder zijn dan de gemiddelde menstruatiecyclus.

Tijdens het GOP-debat van Fox News in augustus kreeg Donald Trump het aan de stok met presentator Megyn Kelly. Die benoemde onder meer dat de presidentskandidaat in zijn ogen onaangename vrouwen vette varkens, honden en slonzen heeft genoemd. Later blikte Trump terug op de stevige aanpak van deze ‘bimbo’, en insinueerde dat haar menstruatie de boosdoener geweest moest zijn: “You could see there was blood coming out of her eyes. Blood coming out of her wherever.”

Als reactie schilderde Sarah Levy, een kunstenares uit Portland, met haar menstruatiebloed een portret van Trumps gezicht. Ze ving het op in een zogeheten Diva Cup, een soort siliconen opvangkuipje, en bracht het aan met een tampon. Het werk heet Whatever. Trump stelde later overigens dat hij met ‘her wherever’ Kelly’s neus had bedoeld. Maar natuurlijk.

Het is uiteraard niet nieuw om lichaamsvocht te gebruiken om disrespect te tonen. In gezichten spugen is een vrij universeel gebaar, net als urineren op vlaggen en lijken (in House of Cards pist Frank Underwood op zijn vaders graf). De Egyptische vrouwenrechtenactivist Aliaa Magda Elmahdy werd twee jaar geleden wereldnieuws vanwege een naaktfoto waarop ze wijdbeens, met opgetrokken knieën, op een ISIS-vlag bloedt.

Onlangs lanceerde Cute Fruit Undies een nieuwe collectie period panties. Dat zijn (vrij vertaald) ongesteldheidsonderbroeken van een speciaal absorberend materiaal, waardoor tampons en maandverband overbodig worden. Op het lekgedeelte van deze Bloody Marys, zoals de kleurige lijn heet, zijn de gezichten afgedrukt van politici die zich hebben ingezet om het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen te beperken. Zo kun je kiezen uit de republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz, John Kasich en Donald Trump, maar ook Sarah Palin, Jeb Bush, Rick Santorum en Mike Huckabee behoren tot de mogelijkheden. De boodschap: ‘BLEED ALL OVER EM!’ Een deel van de opbrengst gaat naar Planned Parenthood.

Zelf word ik, hoewel ik dergelijke politieke statements en de modernisering van menstruatiegebruiken van harte aanmoedig, nog niet echt warm van Trumps tronie in mijn broekje. Nee, doe mij dan maar liever zo’n buideltje met een gecremeerde pad.

Foto: Bloody Mary Undies