Spring naar de content

De NPO en Sander Dekker krijgen een veeg uit de pan van De Hokjesman

Wie niet kan wachten op de nieuwste aflevering van de VPRO-serie De Hokjesman heeft deze week pech. De derde aflevering van het antropologische programma, waarin programmamakers Michael Schaap en Jurjen Blick Nederlandse subculturen en gemeenschappen ontleden, stond gepland voor de vrijdagavond, maar moet wijken voor een jubileumeditie van College Tour. De redactie reageert verontwaardigd, en daaraan ten grondslag lijkt een ontevredenheid over de NPO en hervormer Sander Dekker te liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Op het officiële Facebook-account van De Hokjesman werd gisteravond de volgende mededeling geplaatst:

Huishoudelijke mededeling: helaas vervalt vrijdag a.s onze uitzending i.v.m. een speciale editie van de College Tour….

Geplaatst door De Hokjesman op maandag 11 april 2016

 

De respons was groot, de redactie reageerde:

Beste mensen, allemaal heel lief van jullie maar we hebben geen tijd om eenieder te beantwoorden (want de serie is natuurlijk nog lang niet af). Zo rolt de NPO nu eenmaal. Wat mogelijk wel helpt is onze staatssecretaris, de heer Sander Dekker, ervan te overtuigen dat nóg meer macht overhevelen naar de NPO wellicht onverstandig is. Wij willen graag zonder last of ruggespraak van benoemde (voormalige) politici en in alle vrijheid programma’s blijven maken. Liefst ook zelf (als VPRO) bepalen op welke dag. Het frustreert verder dat de NPO wel goede sier maakt met ons programma, inclusief dat spuuglelijke logo, maar niet bereid is het volledig te financieren. Sterker: de VPRO betaalt noodgedwongen bijna de helft van ons budget uit eigen vermogen. Dat is geld van leden (lidmaatschapsgeld en, jawel, legaten). Broodnodig, anders kan De Hokjesman überhaupt niet gemaakt worden. Snapt u hoe absurd dat is eigenlijk? De Hokjesman is een duur programma, zeker, maar het is wel ongeveer het soort programma wat de staatssecretaris wenst, dachten we tenminste. Maar normaal financieren, ho maar. Het gaat ons om de willekeur, de onzorgvuldigheid en nog zo wat. We zijn een beetje pissed, zoveel is duidelijk. Maar daar hebben we ook weer geen zin in dus gaan we weer vrolijk aan het werk want dat is wel leuk. Groet!

Frustratie, dus, die voort lijkt te komen uit de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker waar de Eerste Kamer in maart mee instemde. Die wet schrijft voor dat het overkoepelende Nederlandse publieke omroepbestel (NPO) meer invloed krijgt, en de publieke zenders zich meer moet onderscheiden van de commerciële zenders. Voor plat amusement mag geen plaats meer zijn. Als voorbeelden noemde Dekker het populaire Ranking the Stars en Bananasplit.

Meer invloed voor de NPO betekent minder programmavrijheid voor de individuele omroepen, zoals de VPRO, die De Hokjesman uitzendt. Het dure programma – hoe duur blijft onvermeld – wordt deels gefinancierd met gelden van legatoren en leden. Noodgedwongen, zo schrijft de redactie, en dat vindt zij onbegrijpelijk, want tot plat amusement behoort De Hokjesman zeker niet. ‘Het programma dat de staatssecretaris wenst, maar normaal financieren, ho maar.’ Pissed, zijn ze.

Het derde seizoen van De Hokjesman is tevens het laatste. In de eerste en tweede afleveringen onderzochten programmamakers Schaap en Blick respectievelijk de Drenten en de geesteszieken. De afleveringen, en eerdere seizoenen, zijn hier te bekijken.