Spring naar de content

Deze tips verminderen uw kans op kanker met een derde

Een pil die je risico op kanker spectaculair vermindert, bestaat niet. Maar de Europese Code tegen Kanker volgen, haalt je risico wel met een derde naar beneden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Het IARC – het International Agency for Research on Cancer, dat deel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie – stelt dat meer dan een derde van de overlijdens door kanker vermeden kan worden als iedereen de aanbevelingen van de Europese Code tegen Kanker zou volgen. De code is een synthese van de beste wetenschappelijk bewezen manieren om kanker zo weinig mogelijk kans te geven.

Om deze code meer bekend te maken, voert de Stichting tegen Kanker een reclamecampagne met een geneesmiddelenverpakking waarin geen medicijn zit, maar alleen een bijsluiter. Daarop vind je de 12 tips tegen kanker die je risico op kanker effectief laten dalen met meer dan een derde. Op hun website brengen ze per tip een animatiefilmpje, een quizje en extra informatie.

De 12 tips zijn vooral effectief als ze allemaal gevolgd worden. Er maar eentje volgen, haalt weinig uit.

1. Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak.

2. Maak uw woning rookvrij. Ondersteun het rookvrije beleid op uw werk.

3. Werk aan een gezond lichaamsgewicht.

4. Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven. Beperk de tijd die u zittend doorbrengt.

5. Eet gezond: geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk uw consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.

6. Indien u alcohol drinkt, beperk de hoeveelheid. Geen alcohol drinken is beter om uw risico op kanker te verlagen.

7. Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Bescherm u tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank.

8. Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.

9. Ga na of u in uw woning bent blootgesteld aan straling door natuurlijk hoge radonconcentraties. Onderneem actie om hoge radonconcentraties te verlagen.

10. Voor vrouwen: borstvoeding geven verlaagt uw risico op kanker. Beperk het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Deze therapie verhoogt uw risico op bepaalde soorten kanker.

11. Zorg ervoor dat uw kinderen deelnemen aan vaccinatieprogramma’s voor hepatitis B voor pasgeborenen en het humaan papillomavirus voor jonge meisjes.

12. Neem deel aan georganiseerde screeningprogramma’s voor darmkanker (m/v), borstkanker (v), baarmoederhalskanker (v).