David tegen Goliath: Antwerpse moslims gaan op jihad tégen extremisme

Sebas Bouquet 14 apr 2016 Leven

Acht jonge Antwerpse moslims gaan online de strijd aan met de geoliede propagandamachine van Islamitische Staat (IS). Hoog nodig, vinden zij, want IS bestookt jongeren dagelijks met duizenden berichten. En aangezien de Belgische overheid geen tegengas geeft op het internet, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, heeft de groep #JihadTegenExtremisme zelf maar het initiatief genomen. Een heilige oorlog tegen extremisme. 

Volgens de groep is het tijd voor actie. Het zou tien over twaalf zijn. De propaganda die IS verspreid omvat 5400 tweets per dag. “Wij willen ons team nu uitbreiden om met hen online te kunnen concurreren,” zegt een van de initiatiefnemers tegen de Gazet van Antwerpen.

Tijd voor actie dus, maar wat moeten acht Belgen tegen 5400 tweets per dag? #JihadTegenExtremisme wil IS ‘aanvallen’ op social media zoals Facebook, Twitter en Snapchat. De religieuze retoriek moet worden doorgeprikt en jongeren overtuigd dat hun toekomst ‘hier in Europa’ ligt. De jongeren, die allemaal een vaste baan hebben en het initiatief op vrijwillige basis in hun vrije uurtjes uitvoeren, willen wekelijks zestien berichten de wereld in sturen.

De dappere poging mag worden gewaardeerd. Natuurlijk, erkennen de initiatiefnemers, is het een strijd van David tegen Goliath. “Maar alle kleine beetjes zijn welkom”. Bovendien zoeken ze nog grafische vormgevers, mocht u verlegen zitten om werk. (Aanmelden kan via: jihatTegenextremisme@gmail.com.)

De Antwerpse moslims zagen dat de Amerikaanse overheid al langere tijd online strijdt tegen IS-propaganda. De Vlaamse moslimjeugd hoopte dat er vanuit de Belgische overheid ook een dergelijk initiatief zou komen, maar tot op heden gebeurde er niets. En dus volgt het eigen tegen-verhaal. En hoe klein ook, misschien dat het helpt om in ieder geval een volgende Mohamed Abrini, een van de terreurverdachten die vandaag wordt voorgeleid bij de rechtbank in Brussel, van terreurdaden te weerhouden.

Anonymous
De Antwerpse moslims zijn overigens niet de eersten die de online strijd met IS aangaan. De hackers van Anonymous kondigde in november vorig jaar aan de strijd tegen IS op te voeren. Het hackerscollectief gaf aan in oorlog te zijn met IS. Na de aanslagen in Brussel volgde de tweet ‘Fucking Daesh’. Anonymous slaagde er onder meer in Twitteraccounts van IS-strijders te hacken en de communicatie tussen de strijders te verstoren.

Reageer op artikel:
David tegen Goliath: Antwerpse moslims gaan op jihad tégen extremisme
Sluiten